Poziv na preuzimanje obveza u okviru inicijative „Pametni gradovi i zajednice – Europsko partnerstvo za inovacije“, Europska Unija

 

Povjerenici Europske komisije Kallas (promet), Kroes (digitalno tržište) i Oettinger (energetika) najavili su da će u proljeće 2014. objaviti poziv na preuzimanje obveza za izgradnju pametnih gradova i zajednica kako bi se pokrenuo rad na prioritetima akcijskog plana. Plan je dio petog europskog inovacijskog partnerstva.

Kako bi se ubrzao napredak i proširilo područje uvođenja rješenja za pametne gradove, Komisija u proračunima programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020. za 2014. i 2015. planira za pametne gradove i zajednice na raspolaganje staviti približno 200 milijuna EUR. Otvorit će se i mogućnosti pristupa Europskom strukturnom fondu i Europskom investicijskom fondu.

Europsko inovacijsko partnerstvo (EIP) za pametne gradove i zajednice prvenstveno se bavi onim područjima u kojima se IKT, energetika i mobilnost preklapaju te se njime utvrđuju najučinkovitiji zajednički pristupi i rješenja. Europski gradovi i područja međusobno se razlikuju, ali imaju i mnoge slične potrebe koje se na najbolji način mogu zadovoljiti zajedničkim pristupom. U tome je potencijalna dodana vrijednost Partnerstva.

Partnerstvom se čelnici gradova, predstavnici gospodarskog sektora i zajednica okupljaju u forum na kojem mogu utvrđivati, razvijati i primjenjivati inovativna rješenja te ih realizirati. EIP za pametne gradove i zajednice usredotočit će se na održivu mobilnost u gradovima, održiva područja i izgrađena područja te integrirane infrastrukture i postupke u području energetike, IKT-a i prijevoza. Partnerstvom je utvrđeno što treba učiniti u pogledu građana i njihovih potreba te u pogledu razvoja novih modela poduzeća i financiranja koji će pridonijeti bržem uvođenju rješenja za pametne gradove u širokom opsegu.

Pozivom na preuzimanje obveza koji je Komisija najavila svim će se sudionicima osigurati dodana vrijednost jer će se povećati europska vidljivost, omogućiti rad s drugima na sličnim temama te pokrenuti ulagački projekti širokog opsega kojima će se povećati i ubrzati inovacije u gradovima.

Pozivaju se svi gradovi, poduzeća, udruge, vlade ili istraživačka tijela da prate preporuke Strateškog provedbenog plana te da osmisle svoje inicijative i preuzmu obveze u vezi s pametnim gradovima tako što će ulagati, istraživati nove oblike suradnje i zajednički iskorištavati resurse.

Dodatne informacije: http://ec.europa.eu/eip/smartcities/

Link na Strateški provedbeni plan: http://ec.europa.eu/eip/smartcities/files/sip_final_en.pdf



Priopćenja