„PRAVILA AKREDITACIJE FILIJALA I PREDSTAVNIŠTAVA STRANIH TVRTKI NA TERITORIJU RUSKE FEDERACIJE I VIZNA PODRŠKA“

Okrugli stol u organizaciji Asocijacije europskog biznisa u Moskvi i Državne registracijske komore pri Ministarstvu pravosuđa Ruske Federacije

U Moskvi je 5. studenoga 2013. održan okrugli stol u organizaciji Asocijacije europskog biznisa u Moskvi i Državne registracijske komore pri Ministarstvu pravosuđa Ruske Federacije, na temu akreditacije filijala i predstavništava stranih tvrtki u Rusiji te pružanja vizne podrške strancima koji su u njima zaposleni.

Asocijacija europskog biznisa u Moskvi ima oko 600 članica, od čega polovicu čine predstavništva i filijale.

Državna registracijska komora djeluje od 1994. godine a njezina je djelatnost uglavnom usmjerena na akreditaciju stranih predstavništava i filijala te akreditaciju njihovih zaposlenika. Prema ruskim zakonima (Građanski kodeks, Porezni kodeks i dr.), strane pravne osobe imaju mogućnost djelovati na ruskom tržištu: (1) bez pravne prisutnosti, (2) putem osnivanja ruske tvrtke sa stranim kapitalom te (3) putem svojih odvojenih jedinica, predstavništava ili filijala, koji nisu pravne osobe.

Filijale se osnivaju kada strana tvrtka u Rusiji želi obavljati neku od svojih osnovnih djelatnosti, dok se predstavništvo ne može baviti komercijalnom djelatnošću, već je odgovarajuća forma za obavljanje marketinške i reklamne djelatnosti, istraživanje tržišta, pronalazak klijenata i vođenje pregovora s ruskim partnerima. Pri tome otvaranje predstavništva pruža pogodnosti, kao što su, npr., oslobođenje od PDV-a pri najmu prostora, lakša registracija zaposlenika, ishođenje radne dozvole na 3 godine za visokokvalificirane djelatnike (godišnja plaća 2 mil. rubalja i više), oslobođenje od carine na uvoz imovine za potrebe predstavništva i njegovih djelatnika.

Državna registracijska komora vodi jedinstveni registar gospodarskih subjekata, izdaje izvadak iz jedinstvenog državnog registra stranih predstavništava i dozvolu za otvaranje stranog predstavništva (za otvaranje filijale dozvola nije potrebna), a nastupa i kao posrednik između stranog predstavništva i Državne migracijske službe.

Općenito, za početak djelatnosti predstavništva strane tvrtke u RF, nakon dobivanja akreditacije, potrebno je obaviti prijavu kod poreznih tijela, dobiti svoj broj u državnoj službi za statistiku te registrirati se u mirovinskom fondu i fondu socijalnog osiguranja. Pri tome, rok za razmatranje dokumenata u Državnoj registracijskoj komori iznosi 18 radnih dana od datuma primitka kompletnog paketa potrebnih dokumenata. Također, postoji i tzv. žurni rok, od 5 radnih dana, a tom se mogućnošću, premda je pristojba znatno viša, koristi oko 2/3 podnositelja zahtjeva.



Priopćenja