Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 25. siječnja Hrvatska se nalazi na listi pogođenih zemalja te će putnici morati predočiti negativan test ne stariji od 72 sata prije ulaska. 10-dnevna samoizolacija također je obavezna za sve, uz mogućnost skraćivanja vremena izolacije isključivo PCR testiranjem na koronavirus o svom trošku sedmog dana izolacije.  Ako se dobije negativan laboratorijski test, takve osobe više neće morati biti u izolaciji. Međutim, bez obzira na skraćeno vrijeme samoizolacije, 14 dana od ulaska u zemlju  potrebno je  ograničiti broj kontakata. Dozvoljen je izlazak vani u šetnju u radijusu od najviše 1 km od mjesta samoizolacije uz zaštitnu opremu koja pokriva nos i usta, dok oni koji rade, smiju putovat samo između posla i kuće, nositi maske, održavati sigurnu distancu te slijediti ostale opće upute za prevenciju koronavirusa.

Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. Obavezan je negativan PCR ili antigenski test iz nazofarinksa ne stariji od 72 sata koji se također mora predočiti prije ukrcaja u prijevozno sredstvo. Test je obvezan za sve osobe od 16 godina nadalje. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna prijava u NPHC prije ulaska u Litvu. Međutim, putnici koji u Litvu dolaze vlastitim prijevoznim sredstvom izuzeti su od obveznog predočenja testa ne starijeg od 72 sata, oni  testiranje mogu obaviti u Litvi pod uvjetom da se registriraju za test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

Osobe koje su preboljele koronavirus u  roku od 90 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja  nemaju se obvezu testirati ili ići u samoizolaciju pod uvjetom da imaju liječničku potvrdu ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika EU.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.

Putnici, koji moraju ostati u 10-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.


 



Priopćenja