Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 2. listopada 2020. na snazi je odluka o osiguravanju lakših uvjeta za lakši ulazak visokokvalificiranog osoblja, predavača i znanstvenika na način da se dozvole privremenog boravka u Litvi obrađuju putem interneta., te da se izvorni biometrijski podaci dokumenata trebaju dostaviti tek po dolasku.

Od 12. travnja Hrvatska se nalazi na listi zemalja koje podliježu strožim mjerilima kontrole, te putnici moraju predočiti negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju. 10-dnevna samoizolacija je obavezna za sve, uz mogućnost skraćivanja vremena izolacije testiranjem na koronavirus o svom trošku sedmog dana izolacije.  Ako se dobije negativan laboratorijski test, takve osobe više neće morati biti u izolaciji.  Svi putnici koji stižu iz Hrvatske podliježu strožim mjerama kontrole, sukladno tome više nije dozvoljeno napuštanje mjesta samoizolacije te  samoizolacija u istoj kući ili stanu s ostalim članovima obitelji koji nisu putovali zajedno, nije moguća. U slučaju samoizolacije s obitelji, članovi obitelji bit će dužni ostati u samoizolaciji u istom vremenskom razdoblju te u tom slučaju nemaju pravo na bolovanje. Uvedena je  mogućnost da  osobe koje su preboljele koronavirus u  roku od 180 dana prije ulaska u Litvu ili su cijepljene cjepivom registriranom u Registru lijekova EU prema cjelovitom rasporedu cijepljenja se  nemaju obvezu testirati ili ići u samoizolaciju pod uvjetom da imaju liječničku potvrdu ili potvrdu o cijepljenju na jednom od službenih jezika Europske unije.

Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. Obavezan je negativan PCR ili antigenski test ne stariji od 72 sata koji se također mora predočiti prije ukrcaja u prijevozno sredstvo. Test je obvezan za sve osobe od 16 godina nadalje. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna prijava u NPHC prije ulaska u Litvu. Međutim, putnici koji u Litvu dolaze vlastitim prijevoznim sredstvom izuzeti su od obveznog predočenja testa ne starijeg od 72 sata, oni  testiranje mogu obaviti u Litvi pod uvjetom da se registriraju za test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.
Putnici, koji moraju ostati u 10-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

 



Priopćenja