Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 2. listopada o.g. na snazi je odluka o osiguravanju lakših uvjeta za lakši ulazak visokokvalificiranog osoblja, predavača i znanstvenika na način da se dozvole privremenog boravka u Litvi obrađuju putem interneta., te da se izvorni biometrijski podaci dokumenata trebaju dostaviti tek po dolasku.

Od 25. siječnja Hrvatska se nalazi na listi pogođenih zemalja te će putnici morati predočiti negativan test ne stariji od 72 sata prije ulaska. 10-dnevna samoizolacija također je obavezna za sve, uz mogućnost skraćivanja vremena izolacije testiranjem na koronavirus o svom trošku sedmog dana izolacije.  Ako se dobije negativan laboratorijski test, takve osobe više neće morati biti u izolaciji. Međutim, bez obzira na skraćeno vrijeme samoizolacije, 14 dana od ulaska u zemlju  potrebno je  ograničiti broj kontakata. Dozvoljen je izlazak vani u šetnju u radijusu od najviše 1 km od mjesta samoizolacije uz zaštitnu opremu koja pokriva nos i usta, dok oni koji rade, smiju putovat samo između posla i kuće, nositi maske, održavati sigurnu distancu te slijediti ostale opće upute za prevenciju koronavirusa.

Svaki putnik koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolazi u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, mora dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba mora ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. Od 10. ožujka obavezan je negativan PCR test ne stariji od 72 sata koji se također mora predočiti prije ukrcaja u prijevozno sredstvo. Test je obvezan za sve osobe od 16 godina nadalje. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna prijava u NPHC prije ulaska u Litvu. Međutim, putnici koji u Litvu dolaze vlastitim prijevoznim sredstvom izuzeti su od obveznog predočenja testa ne starijeg od 72 sata, oni  testiranje mogu obaviti u Litvi pod uvjetom da se registriraju za test u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.
Putnici, koji moraju ostati u 10-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.Priopćenja