Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Od 2. listopada 2020. na snazi je odluka o osiguravanju lakših uvjeta za ulazak visokokvalificiranog osoblja, predavača i znanstvenika na način da se dozvole privremenog boravka u Litvi obrađuju putem interneta te da se izvorni biometrijski podaci dokumenata trebaju dostaviti tek po dolasku.

Od 25. siječnja 2021. Hrvatska se opet nalazi na listi pogođenih zemalja te će putnici morati predočiti negativan test ne stariji od 48 sati prije ulaska ili se testirati u Litvi. Desetodnevna samoizolacija također je obavezna za sve, uz mogućnost skraćivanja vremena izolacije testiranjem na koronavirus o svom trošku sedmog dana izolacije. Negativnim laboratorijskim testom, osoba neće morati biti više u izolaciji. Međutim, bez obzira na skraćeno vrijeme samoizolacije, 14 dana od ulaska u zemlju  potrebno je  ograničiti broj kontakata. Dozvoljen je izlazak vani u šetnju u radijusu od najviše 1 km od mjesta samoizolacije uz zaštitnu opremu koja pokriva nos i usta, dok oni koji rade, smiju putovat samo između posla i kuće, nositi maske, održavati sigurnu distancu te slijediti ostale opće upute za prevenciju koronavirusa.

Putnici koji zrakoplovom, morem ili kopnom dolaze u Litvu koristeći redovite, posebne i charter usluge, trebaju dostaviti osobne podatke Nacionalnom centru za javno zdravstvo (NPHC). To znači da prije ulaska u avion, trajekt, autobus ili vlak osoba treba ispuniti obrazac na web stranici NPHC i tijekom ukrcaja predočiti primljenu potvrdu - takozvani QR kod. U slučaju individualnog putovanja kopnom, također je obvezna  prijava u NPHC prije ulaska u Litvu.

Svaka osoba koja dolazi u Litvu mora se prijaviti na stranici https://keleiviams.nvsc.lt/en/form.
Putnici, koji moraju ostati u 10-dnevnoj samoizolaciji, ali žele prije napustiti Litvu ili zbog važnog razloga napustiti mjesto samoizolacije, mogu zatražiti posebnu dozvolu na stranici https://nvsc.lrv.lt/leidimas.

Aktualne informacije mogu se pratiti na stranici Vlade Republike Litve: https://lrv.lt/en, https://koronastop.lrv.lt/en/ Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/ kao i Ministarstva unutarnjih poslova: https://vrm.lrv.lt/en/.

Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

 

 

 



Priopćenja