19. – 20. studenoga 2022. – Sudjelovanje hrvatskog izaslanstva predvođenog gđom Vandom Mikšić, osobnom izaslanicom Predsjednika RH pri Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, u pratnji veleposlanice Jasne Mileta, na XVIII. Summitu Frankofonije, na Djerbi

  • Slika
  • Slika
  • Slika
XVIII. Summit šefova država i vlada članica Frankofonije otvoren je u subotu, 19. studenog na Djerbi, na kojem je sudjelovala Republika Hrvatska kao zemlja promatrač.
Hrvatsku je na Summitu predstavljalo Izaslanstvo predvođeno gđom Vandom Mikšić, osobnom izaslanicom Predsjednika RH pri Međunarodnoj organizaciji Frankofonije (OIF), i veleposlanica Jasna Mileta.
Održan 19. i 20. studenog pod naslovom: „Povezanost u različitosti: digitalna tehnologija, vektor razvoja i solidarnost u francuskom govornom području“, Summitu je prisustvovalo 88 izaslanstava iz zemalja članica OIF-a, kao najvažnijem događaj frankofone zajednice.
Tijekom tematskih okruglih stolova raspravljalo se o izazovima frankofone zajednice u pronalaženju i predlaganju mjera usmjerenih na naglašavanje gospodarske suradnje u frankofonskoj regiji, promicanje uporabe francuskog jezika diljem svijeta, radna mjesta za mlade, korištenje digitalizacije kao sredstva jačanja suradnje i ekonomske integracije u francuskom govornom području. Voditeljica hrvatskog Izaslanstva, gđa Vanda Mikšić je sudjelovala na okruglim stolovima „Žene i mladi, prioritetni ciljevi Frankofonije“ i „Digitalno, prioritetni alat za Frankofoniju“.
Šefovi država odobrili su projekte Deklaracije iz Djerbe, koji promiču ??rješenja za kriznu situaciju i načine izlaska iz nje te jačanje mira na francuskom govornom području, kao i deklaraciju o francuskom jezik u jezičnoj raznolikosti Frankofonije. Čelnici su također odobrili strateške projekte Francophonije 2023-2030, propise koji se odnose na postupak članstva ili izmjene statusa pojedine države u OIF-u.
Nakon dva izuzetno radna i produktivna dana, 20. studenog poslijepodne, Summit Frankofonije završio je Deklaracijom iz Djerbe, ponovnim izborom glavne tajnice Louise Mushikiwabo i imenovanjem Francuske za zemlju domaćina XIX Summita frankofonije.

Pisane vijesti