Sudjelovanje veleposlanice Jasne Mileta na 43. zasjedanju Ministarske konferencije Frankofonije na Djerbi

  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Jasna Mileta predstavljala je Hrvatsku na 43. zasjedanju Ministarske konferencije Frankofonije (CMF), na Djerbi, dan uoči 18. summita Frankofonije. U središtu pozornosti ove godine, digitalizacija kao vektor razvoja, pod naslovom: „Povezanost u različitosti: digitalno, vektor razvoja i solidarnosti u francuskom govornom području“.
Organizirana iza zatvorenih vrata, Konferencija je bila prilika za glavnu tajnicu Međunarodne organizacije Frankofonije (OIF) Louise Mushikiwabo da predstavi Izvješće o radu Stalnog vijeća Frankofonije (CPF), kojim predsjeda, kao i akcije provedene 2022. godine te ambicije Frankofonije za jačanje položaja francuskog jezika u svijetu. Ministri nadležni za Frankofoniju iz 88 država članica i vlada OIF-a sastali su se kako bi osigurali kontinuitet rada Organizacije i pripremili Summit na Djerbi koji će okupiti čelnike država i vlada Frankofonije, 19. i 20. studenog.
Na dnevnom redu Ministarske konferencije bilo je savjetovanje o preliminarnom nacrtu Deklaracije iz Djerbe, rezolucija o kriznim situacijama, rješavanje te izlazak iz kriza i učvršćivanje mira na francuskom govornom području, strateški okvir Francophonie 2023-2030 te bilanca obveza preuzetih na posljednjem Erevanskom summitu u Armeniji.
Veleposlanica Jasna Mileta održala je izlaganje o aktivnostima koje provodi Hrvatska u okviru Frankofonije.

Pisane vijesti