Tjedan hrvatske kulture na Kosovu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Projekcijom filma „Ustav Republike Hrvatske“ u Prištini je 27. svibnja otvoren Tjedan hrvatske kulture na Kosovu pod motom „Okreni ka Zagrebu“/“Ktheje ka Zagrebi“. Mlađe generacije ne znaju, ali one starije se sjećaju da su se početkom 1990-tih okretale radijske antene da bi čuli vijesti na albanskom jeziku koje je emitirao Radio Zagreb - i zato „Okreni ka Zagrebu“.
Projekcije suvremenih hrvatskih filmova održavaju se u kinu Armata do svake večeri u 19,00 sati do petka 31.05., a publika je mogla vidjeti filmove: „Moj dida je pao s Marsa“ (Marina Andree Škop, Dražen Žarković), „Kratki izlet“ (Igor Bezinović) te „Plavi cvijet“ (Zrinko Ogresta) kao i kratkometražne filmove: „Biciklisti“, „Ježeva kuća“, „Siguran let“, „Posljednji bunar“, „U plavetnilo“, „Zvir“.
U Nacionalnoj Knjižnici Kosova, nagrađivanom djelu arhitekture autora akademika Andrije Mutnjakovića, danas 28. svibnja predstavljamo knjige poezije suvremenih hrvatskih pjesnika Jadranke Pintarić, Diane Burazer, Davora Šalata i Lane Derkač prevedene na albanski jezik. Nakon predstavljanja knjiga održat će se i panel o suradnji Hrvatske i Kosova na području književnosti. U srijedu u sklopu Chopin Piano Festa nastupa Hrvatski gitarski kvartet s Petritom Çekuom, a zaboravljene arbanaške pjesme iz Zadra u predstavit će u petak 31. svibnja duo Dina e Mel. Koncert dua Dina e Mel osim u Prištini, održat će se i u Peći u subotu 01. lipnja gdje će također biti održan tjedan projekcije suvremenih hrvatskih filmova.
 

Pisane vijesti