Završen Tjedan hrvatske kulture na Kosovu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Prištini je od 27. do 31. svibnja održan Tjedan hrvatske kulture na Kosovu pod motom „Okreni ka Zagrebu“/“Ktheje ka Zagrebi“. Mlađe generacije ne znaju, ali one starije se sjećaju da su se početkom 1990-tih okretale radijske antene da bi čuli vijesti na albanskom jeziku koje je emitirao Radio Zagreb - i zato „Okreni ka Zagrebu“.
Tjedan je otvoren projekcijom filma „Ustav Republike Hrvatske“ u kinu Armata, a nastavljen je projekcijama filmova „Moj dida je pao s Marsa“ (Marina Andree Škop, Dražen Žarković), „Kratki izlet“ (Igor Bezinović) te „Plavi cvijet“ (Zrinko Ogresta) kao i kratkometražne filmove: „Biciklisti“, „Ježeva kuća“, „Siguran let“, „Posljednji bunar“, „U plavetnilo“, „Zvir“.
U Nacionalnoj Knjižnici Kosova, nagrađivanom djelu arhitekture autora akademika Andrije Mutnjakovića, u utorak, 28. svibnja predstavljene knjige poezije suvremenih hrvatskih pjesnika Jadranke Pintarić, Diane Burazer, Davora Šalata i Lane Derkač te Nedjeljka Špileka prevedene na albanski jezik, dok je iste večeri organizirano druženje pjesnika u prostoru Kult plusa.
U sklopu Chopin Piano Festa, u srijedu 29. svibnja, pred prepunim gledalištem i oduševljenom publikom, nastupio je Hrvatski gitarski kvartet (Petrit Çeku, Zoran Dukić, Maroje Brčić, Tvrtko Sarić).
Dan državnosti, u organizaciji Veleposlanstva RH u Prištini, obilježili smo zajedno s predstavnicima političke, gospodarske i kulturne zajednice i iznimno nam je drago što nam se pridružio predsjednik Vlade RKS Kurti, bivši predsjednici RKS Sejdiu i Jahjaga, ali i Hrvatska ženska nogometna reprezentacija, zatim Hrvatski gitarski kvartet, a hrvatsku himnu otpjevale su duo Dina e Mel.
Tjedan hrvatske kulture u Prištini završio je predavanjima profesorice Maximiljane Barančić na AAB koledžu te Filološkom fakultetu Sveučilišta u Prištini te koncertom Dine e Mel „Zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa“.
U subotu, 01. lipnja, otvoren je Tjedan hrvatske kulture u Peći, predavanjem prof. Barančić te koncertom Dine e Mel, a projekcije hrvatskih filmova u Peći odvijat će se do kraja ovog tjedna.
Organizacija Tjedna hrvatske kulture napravljena je u suradnji sa Službom za kulturnu diplomaciju MVEP RH te Ministarstvom kulture i medija RH i HAVC-om.
Također, kao svojevrsni uvod u Tjedan hrvatske kulture u Prištini, na Međunarodnom festivalu kazališta u Prištini 24. svibnja gostovao je Teatar Erato s predstavom „Kad svijeće dogore“ prema romanu Sándora Máraija i adaptaciji Christophera Hamptona. Dramu je režirao Branko Ivanda, a glume Siniša Popović, Goran Grgić i Iva Mihalić.

Pisane vijesti