Predsjednik Milanović nakon sastanka s predsjednicom Kosova: Srbija mora dati odgovore o događajima na sjeveru Kosova

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
 „Sva podrška Kosovu, da ga se primi barem u zajednicu europskih država. Na tome radim i to govorim zato što je i Međunarodni sud u Haagu još 2010. godine – na traženje Srbije –  rekao da su svi uvjeti za međunarodno priznanje i državnost Kosova stečeni. Nakon toga, neke od država članica Europske unije, koje su svoje priznanje Kosova uvjetovale upravo takvim mišljenjem, pale su u višegodišnju šutnju koja traje do danas“, izjavio je predsjednik Republike Zoran Milanović nakon sastanka s predsjednicom Republike Kosova Vjosom Osmani Sadriu, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj 10. i 11. listopada.

„Bilo bi dobro kada bi i drugi lideri, kao što sam ja to učinio u UN-u, pozvali na priznanje Kosova. Trebalo bi ga priznati. Pokušavam stvari gledati racionalno i u hrvatskom interesu prije svega“, dodao je Predsjednik Republike.

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na nedavni napad u Banjskoj na sjeveru Kosova i pozvao Srbiju da dade odgovore o tom događaju. „Vidimo zadnjih dana eskalaciju sukoba i opasnih radnji na sjeveru Kosova iza kojih netko stoji organizacijski, materijalno, financijski – to su činjenice. Naši su stavovi jasni, Srbija  treba dati odgovore na neke očite stvari. To su sve stvari koje smo već gledali u povijesti i ne želimo ih gledati opet. Netko iza toga stoji i treba znati tko da bi se uopće moglo nastaviti normalno živjeti. Jer, ako sada ne bude nikakvih posljedica, to znači da čekamo sljedeći takav događaj. A to ne smijemo dopustiti“, rekao je predsjednik Milanović.

U tom je kontekstu predsjednik Milanović kazao kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dužan dati odgovore na neka pitanja: „Uniforme se mogu nabaviti preko interneta, međutim, oružje nije moguće tako nabaviti. To nije IKEA, niti lunapark. Da bi se za tako nešto pripremio, moraš imati odobrenje vrhovnog poglavara ili barem ljudi koji su mu bliski. Nameće se niz logičnih pitanja na koje Srbija naprosto mora dati odgovor“.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj umiješanosti Rusije u događaje na sjeveru Kosova u cilju destabilizacije regije, predsjednik Milanović je odgovorio: „Ne znam ima li Rusija veze s napadom u Banjskoj, ali joj događaji na Kosovu sigurno odgovaraju. Više se čudim Srbiji, koja kao da nije svjesna da je izgubila sve što je mogla izgubiti u perspektivi razvoja jedne nacije. Zdravija, racionalnija politika bila bi korisnija za njih. Srbija sigurno ne doprinosi konstruktivno odnosima sa susjednim državama“.
Predsjednica Republike Kosova u izjavi je istaknula da je Hrvatska veliki prijatelj Kosova, saveznik i partner. „Vi ste bili na našoj strani kada je naš opstanak bio ugrožen, podržavate nas i danas kada je Kosovo jedna od najkonsolidiranijih demokracija u regiji“, rekla je predsjednica Osmani dodajući da u regiji i dalje postoje snage koje se žele vratiti u prošlost.

„Kosovo je odlučno nastaviti ići naprijed i sretni smo što imamo saveznike kao što je Hrvatska. Predsjednik Milanović nastavlja biti naš glas na forumima gdje mi nismo nazočni, a gdje nastojimo biti prisutni: u NATO-u, u zajedničkoj obitelji europskih država i u UN-u, gdje je predsjednik Milanović snažno pozvao sve zemlje, koje to nisu učinile, da priznaju nepovratnu realnost postojanja neovisne i suverene države Kosova. Ja vam se želim najdublje zahvaliti u ime svih građana Kosova”, kazala je kosovska Predsjednica.

Naglasila je i da Kosovo na Hrvatsku gleda kao na jednog od glavnog saveznika, ne samo u regiji. „Dijelimo dio zajedničke povijesti, stjecanje slobodne i neovisnosti. Stotine albanskih građana borilo se skupa s građanima Hrvatske kako bi Hrvatska dostigla slobodu i neovisnost. Hrvatska je dio mirovne misije KFOR-a na Kosovu i hrvatski vojnici su služili u trideset kontingenata. Želim se zahvaliti Hrvatskoj na doprinosu našoj stabilnosti i miru“, istaknula je u svojoj izjavi predsjednica Osmani dodajući kako je važna i gospodarska suradnja Kosova i Hrvatske.

Izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-nakon-sastanka-s-predsjednicom-kosova-srbija-mora-dati-odgovore-o-dogadajima-na-sjeveru-kosova/



Pisane vijesti