Nastavak snažne potpore Zagreba euroatlantskom putu Kosova

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar Gordan boravio je u službenom posjetu Republici Kosovo gdje je sudjelovao na obilježavanju 720 godišnjice prvog pisanog spomena Janjeva, najstarije hrvatske dijaspore.
„Hrvati su na Kosovu sedam stoljeća sačuvali svoj identitet uz pomoć jezika i katoličke vjere. Uspostava neposrednih veza s Hrvatskom učvrstila je njihov osjećaj da su i oni dio hrvatskog naroda, štoviše njegova povijesno najstarija dijaspora, a Hrvatska njihova  Domovina“ rekao je ministar Grlić Radman.
Osvrnuo se na situaciju u kojoj žive Hrvati na Kosovu te naglasio kako je skrb za sve Hrvate izvan Republike Hrvatske sastavni dio politike Vlade Republike Hrvatske. Istaknuo je kako se o problemima i položaju hrvatske manjine na Kosovu vodi redoviti dijalog s kosovskim institucijama i vlastima.
"Željeli bismo da Hrvati na Kosovu uživaju sva ona prava koja uživa albanska zajednica u Hrvatskoj, u prvom redu da se osigura osobna sigurnost i zaštita imovine, poboljša infrastruktura, te da Hrvati kao manjina budu priznati u Ustavu Kosova”, naglasio je ministar.
U razgovoru s predsjednikom Vlade Kosova, Albinom Kurtijem i ministricom vanjskih poslova i dijaspore, Donikom Gerwallom Schwarz naglašeno je kako su Hrvatska i Kosovo dvije prijateljske zemlje koje imaju odlične bilateralne odnose rezultat čega je intenzivna razmjena bilateralnih posjeta. Prošli tjedan kosovski ministar obrane Armend Mehaj posjetio je Zagreb, a ovaj posjet sigurno će poslužiti kao zalog daljnjem jačanju bilateralne suradnje i intenziviranju međusobnog dijaloga naših tradicionalno prijateljskih zemalja.
„U razgovoru s domaćinima još jednom smo uputili snažnu podršku koju RH daje pristupanju Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Vijeću Europe i Europsku uniju, te smo pozdravili skoru liberalizaciju viznog režima između EU i Kosova“ istaknuo je ministar.      
Na kraju posjeta ministar Grlić Radman susreo se s pripadnicima hrvatskog 38. kontingenta misije NATO-a KFOR, čiji je angažman usmjeren je na očuvanju mira i stabilnosti Kosova, kao i sa zamjenikom zapovjednika KFOR-a Józsefom Szpisjákom.

Priopćenja