Predsjednik Sabora Jandroković primio predsjednicu Republike Kosovo Osmani-Sadriu

  • Slika
  • Slika
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjednicu Republike Kosovo Vjosu Osmani-Sadriu koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su potvrdili tradicionalno snažne veze među dvjema zemljama. Prijateljske bilateralne odnose karakterizira intenzivni politički dijalog, što potvrđuje i današnji, prvi službeni posjet predsjednice Kosova Osmani-Sadriu Hrvatskoj. Zaključeno je kako odličnu suradnju između parlamentarnih odbora zaduženih za europska pitanja te aktivan angažman parlamentarnih skupina prijateljstava treba nastaviti jačati i u budućnosti.

Predsjednik Jandroković i predsjednica Osmani-Sadriu izrazili su zadovoljstvo porastom ukupne robne razmjene tijekom prošle godine te iskazali obostrani interes za daljnjim jačanjem gospodarske suradnje. Potencijal za nove iskorake potvrđen je u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru.

Predsjednik Jandroković istaknuo je kako Hrvatska kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i međunarodno priznanje Kosova kod onih država koje to dosad nisu učinile. Hrvatska podupire europski put Kosova, te u tom kontekstu nastavlja pružati stručnu, tehničku i političku potporu.

U razgovoru o incidentu na sjeveru Kosova 24. rujna, predsjednik Jandroković snažno je osudio taj teroristički čin, dok je predsjednica Osmani-Sadriu detaljno predstavila saznanja o napadu kojima trenutno raspolažu kosovske institucije.

Završno je predsjednik Sabora pozvao na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu, te na konkretne institucionalne iskorake kada je u pitanju poboljšanje njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa.

Izvor: https://sabor.hr/hr/press/priopcenja/predsjednik-sabora-jandrokovic-primio-predsjednicu-republike-kosovo-osmani-sadriu

Pisane vijesti