Očuvanje mira i sigurnosti na Kosovu, ali i na području Jugoistoka Europe od velike je važnosti za Hrvatsku kao i za NATO

U sklopu službenog posjeta Republici Kosovu ministar obrane Mario Banožić u petak 17. prosinca 2021. godine u sjedištu KFOR-a Film Cityju, susreo se sa zapovjednikom NATO operacije KFOR general-bojnikom Ferencom Kajarijem.
Ministar Banožić generalu Kajariju kazao je kako je ponosan na činjenicu što pripadnici Hrvatske vojske već 12 godina brinu za očuvanje mira i sigurnosti na području Kosova.
“Očuvanje mira i sigurnosti na Kosovu, ali i na području Jugoistoka Europe od velike je važnosti za Hrvatsku, ali i za NATO. Moguća destabilizacija sigurnosne situacije u regiji uvelike bi utjecala i na sigurnosnu situaciju cijele Europe. Upravo zato, Hrvatska je odlučila pojačati sudjelovanje u KFOR-u od proljeća 2021. godine”, rekao je ministar obrane i kazao kako će Hrvatska vojska nastaviti sudjelovati u NATO-ovoj operaciji i u budućnosti.
Ministar je generalu Kajariju zahvalio na svemu što čini kako bi i ova NATO-va operacija imala uspješan završetak.
“Siguran sam kako će vojnikinje i vojnici pod vašim zapovijedanjem dati sve od sebe kako bi uspješno svladali zadaće koje se pred kontingentom nalaze”, poručuje Banožić.
General Kajari kazao je kako su pripadnici Hrvatske vojske izvrsni profesionalci te kako su pokazali iznimne vještine i sposobnosti tijekom obavljanja svih zadaća na ovom osjetljivom području.
Banožić se u Zapovjedništvu KFOR-a sastao i sa zapovjednikom 36. hrvatskog kontingenta pukovnikom Krešimirom Tušekom te istaknuo kako će hrvatski vojnici uvijek imati podršku i potporu za obavljanje svih svojih zadaća i aktivnosti.
Tijekom susreta s pukovnikom Tušekom, ministru su predstavljene zadaće i aktivnosti hrvatskog kontingenta. Pukovnik Tušek rekao je kako hrvatski vojnici uspješno obavljaju zadaće.
“Svi pripadnici kontingenta ocijenjeni su izvrsnim u obavljanju zadaća u području operacije. Ovdje smo jako dobro prihvaćeni, svi cijene naš rad i mogu reći da su nam dosadašnji kontingenti postavili visoke standarde. Vjerujem kako ćemo taj standard zadržati”, rekao je pukovnik Tušek i obiteljima pripadnika 36. HRVCON-a poželio sve najbolje povodom nadolazećih blagdana.
“Mi smo ovdje kao jedna velika obitelj i svim građanima ovom prilikom želim poželjeti sretne i blagoslovljene božićne i novogodišnje blagdane”, poručio je Tušek.
U popodnevnim satima ministar obrane Banožić s izaslanstvom u Campu Villagio susrest će se i s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta.
Izvor: https://www.morh.hr/ministar-obrane-sa-zapovjednikom-nato-operacije-kfor-generalom-kajarijem/

Pisane vijesti