Bilateralni susret ministara Banožića i Mehaja

Ministar obrane Mario Banožić u sklopu službenog posjeta Republici Kosovu sastao se s ministrom obrane Armendom Mehajem
Četvrti bilateralni susret ministara obrane ujedno je i prvi službeni posjet ministra Banožića Kosovu. Održava se na poziv ministra obrane Mehaja iz travnja ove godine kada je prvi put boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.
Na sastanku su istaknuti dobri prijateljski odnosi dviju zemalja te uspješna obrambena suradnja koja je potvrđena i potpisivanjem novog Memoranduma o suglasnosti između ministarstava obrane Hrvatske i Kosova.
Memorandum kojim se osnažuje suradnja u velikom broju područja povezat će dvije zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu.
Ministri su se složili da je nastavak zajedničkog strateškog dijaloga od velike važnosti u procesu stabilizacije prostora Jugoistočne Europe.
Ministar Banožić je potvrdio da Republika Hrvatska snažno podupire euroatlantski put Kosova te da će, kao i do sada, pružati pomoć u reformskim procesima na tom putu.
“Pozdravljamo što skorije punopravno članstvo Republike Kosovo u regionalnim inicijativama i organizacijama, poput inicijative A5. To je dobar put za jačanje regionalnog dijaloga i sigurnosne suradnje i može biti integralni dio odgovora na sigurnosne izazove u regiji. Podupiremo proces transformacije Kosovskih snaga sigurnosti u oružane snage sukladno važećem mandatu i predviđenoj dinamici kao i želju da pridonose međunarodnim misijama i operacijama”, rekao je Banožić.
Ministar Banožić istaknuo je višegodišnji doprinos Republike Hrvatske u NATO operaciji KFOR na Kosovu. “Kao primjer naše obrambene suradnje i nastojanja Republike Hrvatske za uspostavom trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti na Kosovu, ali i na prostoru Jugoistoka Europe, mogu istaknuti i doprinos koji Republika Hrvatska daje već 12 godina u NATO operaciji na Kosovu. Republika Hrvatska ove godine pojačala je angažman u operaciji KFOR, u kojoj je trenutačno raspoređen 141 pripadnik Hrvatske vojske. Angažman ćemo nastaviti do potpunog ispunjenja temeljnih zadaća operacije”, rekao je Banožić.
Posebno je zahvalio ministru Mehaju i kosovskoj Vladi na kontinuiranoj potpori i pomoći koju pružaju hrvatskoj zajednici na Kosovu: “Hvala Vam što i na taj način potvrđujete prijateljstvo s Republikom Hrvatskom i brinete o potrebama Hrvata na Kosovu”.
Ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj istaknuo je kako mu je zadovoljstvo s ministrom Banožićem razgovarati ne samo o interesima dviju zemalja u obrambenom smislu već i o sigurnosti i stabilnosti cijele regije.
“Kao narode i države spajaju nas slični izazovi u prošlosti, što je dodatno učvrstilo prijateljstvo među našim narodima. Uz to imamo zajedničke strateške interese i vizije, predanost regionalnim i globalnim pitanjima te miru i sigurnosti regije”, rekao je Mehaj. Istaknuo je kako je to prijateljstvo dodatno potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o obrambenoj suradnji kojim se otvara put još boljoj suradnji u obrazovanju i osposobljavanju vojnog osoblja, razvoju zajedničkih vježbi, mogućnostima sudjelovanja u međunarodnim operacijama i misijama.
Izvor: https://www.morh.hr/bilateralni-susret-ministara-banozica-i-mehaja/

Stranice