Ministar Banožić susreo se s hrvatskim vojnicima na Kosovu

Drugog dana službenog posjeta Republici Kosovu ministar obrane Mario Banožić u petak 17. prosinca 2021. susreo se u Campu Villagio s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR.
Hrvatskim vojnicima Banožić je prenio pozdrave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Čestitao im je nadolazeće blagdane i zahvalio na svemu što čine za međunarodni ugled Republike Hrvatske.
“Razgovarao sam sa zapovjednicima u operaciji KFOR, kao i s kosovskim dužnosnicima. Njihovo mišljenje o vašem radu i djelovanju na ovom osjetljivom području je jednoglasno – vi ste izvrsni profesionalci i još bolji ljudi”, rekao je Banožić i naglasio kako će im uvijek pružati podršku.
„Vaše djelovanje i osobni doprinos dio je mozaika regionalne stabilnosti. Siguran sam kako ćete i nadalje djelovanjem na ovom području nastaviti pridonositi izgradnji mira i stabilnosti, biti oni čija je zadaća izgrađivati sigurnost na Kosovu. To je i hrvatski interes, jer nemojte zaboraviti, sigurnost Hrvatske gradi se daleko od njezinih granica“, poruka je ministra obrane Marija Banožića hrvatskim vojnicima u NATO operaciji KFOR.
Zapovjednik 36. HRVCON-a pukovnik Krešimir Tušek rekao je kako više od 140 pripadnika HRVCON-a prošlo vrlo zahtjevnu i dugotrajnu obuku.
“U jako dobrim odnosima smo sa svim nacijama i iznimno dobro surađujemo. Prepoznati smo po svome radu i već smo se u potpunosti priviknuli na uvjete života i rada u području operacije”, kazao je Tušek.
Razvodnica Željka Papić kazala je kako vjeruje da joj je sudjelovanje u ovoj misiji izvrsna prilika za stjecanje novih iskustava i napredovanje u vojnoj karijeri.
“Spremna sam na sve izazove koji se ispred mene nalaze. Naša zadaća je održavanje mira na ovom području i vjerujem kako ćemo odraditi posao na visini zadatka”, rekla je Papić.
Satnik Marko Adžijević ispričao je kako izgledaju zadaće i aktivnosti pripadnika 36. HRVCON-a te kazao kako ga raduje preuzimanje novih odgovornosti.
“Standardi su postavljeni vrlo visoko, ali dobro smo se pripremili i spremni smo za sve nove zadaće i aktivnosti”, ispričao je satnik Adžijević.
Ministar obrane u sklopu službenog posjeta Kosovu  posjetio je i Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu. Tijekom posjeta ministar je položio vijenac na spomen obilježje i rekao kako su obje države podnijele veliku žrtvu i stradavanja u borbi za svoju slobodu i neovisnost.
“Mjesta poput ovih podsjećaju nas na veliku bol i gubitke, ali i obavezu koju imamo prema budućim generacijama – očuvati mir i stabilnost na području Jugoistočne Europe. Republika Hrvatska i Republika Kosovo zbog teško stečene slobode i neovisnosti danas itekako znaju cijeniti svoju slobodu, što je ujedno i trajna poveznica između dviju država”, kazao je ministar obrane.
Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu osnovan je u znak sjećanja na žrtve napada na Prekaz koji je izveden u ožujku 1998. godine tijekom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari i više od 50 članova njegove obitelji.
Izvor: https://www.morh.hr/ministar-banozic-susreo-se-s-hrvatskim-vojnicima-na-kosovu/

Pisane vijesti