Ministri Grlić Radman i Gervalla-Schwarz u Janjevu, najstarijoj hrvatskoj dijaspori

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Hrvati u Janjevu najbolji su primjer kako biti dobar Hrvat i vrlo dobar građanin Republike Kosova, rekla je u utorak šefica diplomacije Kosova u mjestu najstarije hrvatske dijaspore, a njezin kolega iz Zagreba opetovao je želju da Hrvati uđu u ustav te zemlje. 
 
Danas obilježavamo 720. godišnjicu postojanja imena Janjevo, najstarije hrvatske dijaspore, rekao je ministar Gordan Grlić Radman na proslavi u nazočnosti kolegice s Kosove Donike Gervalle-Schwarz.
 
"Hrvati u Janjevu najbolji su primjer kako možeš biti dobar Hrvat i veoma dobar građanin Republike Kosova", rekla je ministrica i Janjevcima izrazila veliku zahvalnost na tome. 
 
Želimo dati snažnu podršku Hrvatima u Janjevu i drugim selima kao što su Vrnavokolo i Letnica "kako bi Hrvati bez obzira koliko ih je ovdje ušli u Ustav Republike Kosovo", rekao je ministar Grlić Radman. 
 
Hrvati na Kosovu trebaju snažnu podršku da se zaštiti njihova imovina, da dobiju svu potrebnu infrastrukturu i životni standard kakav imaju građani Kosova, odnosno recipročno standard koji uživaju pripadnici albanske narodnosne zajednice u Hrvatskoj, rekao je ministar Grlić Radman. 
 
Ministrica Gervalla-Schwarz u izjavi na hrvatskom jeziku rekla je da je Kosovo počelo projekte zajedničkog financiranja sredstvima Europske unije i vlade Kosova.
 
Cilj je "da Janjevo postane magnet za turiste, ali ne samo za turiste iz Hrvatske, već zanimljiv za svakoga", rekla je. 
 
U povodu obljetnice u Janjevo su stigli i brojni Hrvati koji danas žive izvan Kosova te "iskazali oduševljenje, bilo ih je više od tisuću", rekao je ministar Grlić Radman.
 
Učenje hrvatskog jezika za djecu u Vinodolu
 
Kazao je da MVEP treću godinu zaredom omogućuje janjevačkoj djeci dolazak u Novi Vinodolski gdje će dva tjedna u srpnju učiti hrvatski jezik.
 
"To je naš doprinos janjevskoj zajednici kao i svim drugim projektima koji su od njihova interesa", rekao je ministar Grlić Radman.
 
"Očekujem da će za kratko vrijeme Janjevo postati dobar primjer suživota različitih vjera i nacionalnosti", te da bude ljepše mjesto za djecu i za buduće generacije, rekla je ministrica Gervalle-Schwarz.
 
Pozvala je obitelji koje su iselile da se vrate na Kosovo. 
 
Ministrica vanjskih poslova Kosova koja je i sama 30 godina živjela u dijaspori, iskoristila je prigodu da zahvali hrvatskoj dijaspori, koja je bila bolje organizirana, u pomaganju "nama na Kosovu" 90-ih i poslije. 
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja