Mvep Grlić Radman sastao se s predsjednicom Osmani

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, u sklopu službenog posjeta Republici Kosovo, sastao se s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani. Sugovornici su se složili kako Hrvatska i Kosovo imaju tradicionalno dobre odnose te da će se nastaviti jačati suradnja na bilateralnoj i multilateralnoj razini. Predsjednica Osmani zahvalila je na pozitivnoj reakciji Hrvatske i donaciji cjepiva za kosovske građane.

Predsjednica Osmani naglasila je da proces dijaloga sa Srbijom ne bi trebao biti povezan s liberalizacijom viznog režima, jer je prema njezinim riječima Kosovo već ispunilo kriterije za liberalizaciju viznog režima, unatoč činjenici da je bilo dvostruko više kriterija od ostalih zemalja. Predsjednica Osmani zatražila je hrvatsku potporu, te naglasila da bi “EU trebala održati svoje obećanje i ne smatrati liberalizaciju taocem drugih procesa". Predsjednica je također kazala kako obje zemlje imaju iste probleme proizašle iz ratova tijekom 90-tih, od kojih je najvažnije pitanje nestalih.

Mvep Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska kontinuirano podržava i nastavit će podržavati Kosovo na europskom putu dodajući kako Hrvatska podržava i viznu liberalizaciju za Kosovo.



Priopćenja