Ministar Grlić Radman sastao se s mvp Gervalla Schwarz

Hrvatska donira Kosovu 10 tisuća doza cjepiva protiv Covida-19, rekao je u četvrtak u Prištini ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i obećao da će Zagreb nastaviti promicati priznanje neovisnosti Kosova.

„Znamo da će ova donacija biti korisna u prevenciji i zaštiti od pandemije koja je nažalost ostavila velike posljedice po zdravlje i ukupnu gospodarsku situaciju Kosova”, rekao je na konferenciji za novinare s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gërvallom Schwarz. Ministar Grlić Radman, koji će posjet nastaviti sastancima s državnim vrhom i posjetiti hrvatsku zajednicu na Kosovu te se zauzeti za poboljšanje njezina statusa, podsjetio je da je Hrvatska bila među prvim državama koje su priznale neovisnost Kosova. „Na to smo vrlo ponosni”, rekao je. Hrvatska je "snažno podržavala uključenje Kosova u međunarodne i regionalne organizacije” i to "ćemo činiti i nadalje”.

Zagreb je nedavno odlučio povećati broj hrvatskih pripadnika u sastavu KFOR-a, mirovnih snaga na Kosovu i ministar je istaknuo da je sudjelovanje u toj misiji Hrvatskoj važno jer je riječ o očuvanju mira u regiji. Hrvatska se snažno protivi izmjenama granica u jugoistočnoj Europi, naglasio je. Nagađanja o izmjenama granica bile su predmet brojnih rasprava u travnju zbog pojave navodnog non-papera, pripisanog Sloveniji, u kojem se zagovaraju izmjene granica na području bivše Jugoslavije i jugoistočne Europe.

"Zagreb snažno podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine” koji se treba nastaviti u lipnju, rekao je hrvatski šef diplomacije. Pozvao je "obje strane da ulože maksimalne napore kako bi se konačno došlo do prihvatljivog rješenja”. ”Kako bismo olakšali europsku perspektivu Kosova, Zagreb će se zauzeti unutar EU-a za priznanje kod onih zemalja koje još nisu priznale neovisnost Kosova. Ako želimo istinski mir, svjetski poredak, ako želimo poštivati odluku građana Republike Kosova, onda je to sigurno priznanje njihove odluke”, rekao je.

Ministar Grlić Radman ocjenjuje da bi to olakšalo odnose i dobar put za „osiguranje mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi”. Hrvatska daje punu podršku liberalizaciji viznog režima s Kosovom, rekao je. Obećao je idućeg tjedna na sastanku Vijeća za europske poslove u Bruxellesu istaknuti važnost proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu.

Ministar će se kasnije u četvrtak sastati s predstavnicima hrvatske manjine koja uglavnom živi u selima Janjevo, Letnica, Vrnaokolo. "Zamolio sam ministricu da se osobno zauzme za poboljšanje i reguliranje njihova statusa”, rekao je ministar.

Takvu zamolbu iznijet će i drugim sugovornicima. O mogućnostima za poboljšanje njihova položaja ministar se kani uvjeriti u razgovoru s kosovskim Hrvatima.

Tema razgovora dvoje šefova diplomacije bilo je i poboljšanje uvjeta za poslovanje hrvatskih tvrtki kao što je primjerice INA.  "I tu također očekujemo daljnji iskorak kosovske strane što bi pridonijelo daljnjem intenziviranju gospodarskih odnosa", rekao je.

(https://mvep.gov.hr/hr/mediji/priopcenja/,36515.html)



Priopćenja