Ministar Banožić s kosovskim ministrom obrane Armendom Mehajem

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u petak, 30. travnja 2021. godine u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske s ministrom obrane Republike Kosovo Armendom Mehajem u sklopu njegovog višednevnog posjeta Republici Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji, suradnji u okviru NATO-a odnosno misiji KFOR, o vojno-tehničkoj suradnji te o regionalnim inicijativama, RACVIAC-u, te Srednjeeuropskoj obrambenoj suradnji (CEDC) i Američko-Jadranskoj povelji (A5), kojima Republika Hrvatska predsjeda ove godine.

Ministri su potvrdili dosadašnju dobru bilateralnu suradnju koja je najvećim dijelom usmjerena na prijenos hrvatskih iskustava i pružanje potpore kosovskoj strani u pristupanju euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama, te jačanju kapaciteta i transformaciji Kosovskih snaga sigurnosti u Oružane snage.

“Naš je cilj u okviru A5 podržati politiku otvorenih vrata država članica te dati snažnu potporu Kosovu i njihovom punopravnom članstvu unutar ove inicijative. Hrvatsko predsjedanje će biti fokusirano na pružanje konkretne potpore kojom će se poboljšati interoperabilnost i izgraditi otpornost prema novim sigurnosnim prijetnjama”, poručio je ministar Banožić.

Također, što se tiče obrambene suradnje, posebno je istaknut hrvatski doprinos NATO misiji KFOR, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje od 2009. godine, te suradnja na području izobrazbe i obuke pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu.

“Već dugi niz godina imamo jako dobru suradnju s Kosovom. Hrvatska već godinama pruža snažnu potporu kosovskim sigurnosnim snagama prijenosom iskustava, naučenih lekcija te pružanjem vojne obuke i obrazovanja. Vjerujem da je trenutak da našu suradnju podignemo na višu razinu”, rekao je ministar Banožić u kontekstu novog Memoranduma o razumijevanju između dvaju ministarstava koji je u pripremi, a koji će obuhvatiti nove modalitete suradnje. “Bit će to složen višegodišnji projekt, ali vjerujem da će ova suradnja dodatno povezati naše zemlje u političkom, vojnom i ekonomskom smislu”, istaknuo je.

Sudjelovanje Hrvatske vojske u NATO misiji KFOR na Kosovu, dvoje ministara ocijenilo je kao još jedan sjajan primjer bliskog obrambenog odnosa, osobito u svijetlu aktualnog povećanja hrvatskih snaga u toj misiji. Naime, nakon dosadašnjeg višegodišnjeg sudjelovanja u KFOR-u s dva transportna helikoptera i 40-ak pripadnika Hrvatske vojske, od svibnja ove godine u misiju će biti upućene i snage Hrvatske kopnene vojske u kojoj će sudjelovati do 150 pripadnika Hrvatske vojske. “Na taj način nastavljamo podržavati NATO-ove napore u održavanju sigurnosti i stabilnosti na Kosovu i u regiji”, rekao je Banožić.

U kontekstu vojno-tehničke suradnje riječi je bilo o potencijalnom opremanju kosovskih snaga sigurnosti opremom hrvatskih proizvođača. “Željeli bismo produbiti ovu suradnju jer se prijateljske države međusobno podržavaju u političkom, ali i ekonomskom smislu. Ovih dana posjetili ste nekoliko hrvatskih tvrtki obrambene industrije i imali ste priliku uvjeriti se u kvalitetu opreme koju proizvode naše tvrtke”, rekao je ministar Banožić nastavno na posjete kosovskog ministra Mehaja hrvatskim tvrtkama obrambene industrije u okviru posjeta Republici Hrvatskoj. Ministar Banožić također je najavio i pozvao ministra Mehaja na Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju – ASDA koja se planira održati ove jeseni u Splitu.

Ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj zahvalio je hrvatskoj strani na višegodišnjoj podršci i potpori, istaknuvši kako mu je ovo prvi inozemni posjet od preuzimanja ministarske dužnosti. Rekao je da mu je velika čast biti u Hrvatskoj koju Republika Kosovo vidi kao jednog od najsnažnijih regionalnih partnera i mentora u području transformacije i jačanja kosovskih obrambenih snaga. “Regionalna stabilnost i sigurnost može se postići jedino zajedničkim naporima i suradnjom” rekao je ministar izrazivši zadovoljstvo hrvatskim ovogodišnjim predsjedanjem inicijativom A5, te istaknuvši kako se nada da će Republika Kosovo postati uskoro najnovija članica ove inicijative.

“Zahvalni smo Hrvatskoj na podršci svih ovih godina. Mi vidimo Hrvatsku kao mentora čije će naučene lekcije pomoći Kosovu na putu prema NATO-u. Danas smo na Kosovu imali natjecanje za najboljeg vojnika i upravo sam dobio informaciju da je na natjecanju pobijedio pripadnik Hrvatske vojske. Čestitam na uspjehu, vama ministre kao i cijelom obrambenom sustavu”, rekao je na kraju kosovski ministar te pozvao ministra Banožića u Prištinu kako bi potpisali novi Memorandum o suglasnosti.

U sklopu višednevnog posjeta Republici Hrvatskoj ministar obrane Republike Kosovo Armend Mehaj posjetio je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” te nekoliko hrvatskih tvrtki, proizvođača vojne opreme.



Priopćenja