Posjet ministra Banožića hrvatskoj zajednici u Janjevu

Ministar obrane podržao je rad Udruge kazavši kako podupire svako nastojanje za poboljšanje uvjeta života Hrvata na području Janjeva.

Ministar obrane Mario Banožić u sklopu službenog posjeta Republici Kosovu u četvrtak 16. prosinca 2021. posjetio je hrvatsku zajednicu u Janjevu, Hrvatsku udrugu sv. Nikole Janjevo.

Ministar Banožić susreo se s predsjednikom Hrvatske udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijanom Čolakićem, predstavnikom hrvatske nacionale manjine Općine Lipjan Franjom Golomeom, župnikom Župe sv. Nikole don Matejom Palićem te župljanima.

U Župi sv. Nikole domaćini su Banožića upoznali s radom i aktivnostima udruge, kao i položajem Hrvata u Janjevu istaknuvši kako tamo trenutačno živi tek dvjestotinjak Hrvata.

Ministar obrane dao je punu podršku radu Udruge kazavši kako podupire svako nastojanje za poboljšanjem uvjeta života Hrvata na području Janjeva kojih je devedesetih godina bilo oko pet tisuća, a danas manje od 200.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovdje s velečasnim koji skrbi za 160 Hrvata na Janjevu s kojima sam se imao priliku upoznati kao i njihovim načinom života u iznimno skromnim uvjetima te vidjeti kako se bore i opstaju. Upravo me to potaknulo na daljnje razmišljanje kako pomoći Hrvatima u Janjevu”, istaknuo je ministar podsjetivši da je Vlada RH za Hrvate izvan domovine povećala iznos sredstava u proračunu izrazivši nadu za pronalazak još nekoliko modela za pomoć Hrvatima u Janjevu, kako na području infrastrukture, tako i na području kulture i obrazovanja.

“Siguran sam da će ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem život ovdje učiniti boljim, posebice za mlađe generacije koje su ostale ovdje jer naša zajednička želja je da se Hrvati zadrže na ovim prostorima i da imaju dostojanstvene uvjete za život i da se očuva ova najstarija hrvatska dijaspora”, poručio je ministar Banožić.

Na kraju posjeta ministar je naglasio kako ga je posebno razveselio susret s ovdašnjom djecom kao i činjenica da su hrvatski vojnici koji se nalaze u operaciji KFOR na Kosovu u svakodnevnoj komunikaciji i suživotu s ovdašnjim Hrvatima.

Predsjednik Hrvatske udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijan Čolakić zahvalio je ministru Banožiću na dolasku i podršci koju je iskazao Hrvatima u Janjevu istaknuvši kako je život u Janjevu iznimno težak i skroman, a svaka pomoć je dobrodošla.

U pratnji ministra obrane bio je ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Kosovo Danijela Barišić i vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Kosovu brigadir Stjepan Domjančić.

Izvor: https://www.morh.hr/posjet-ministra-banozica-hrvatskoj-zajednici-u-janjevu/

Pisane vijesti