Ministar Grlić Radman s portugalskim kolegom Santos Silvom u Lisabonu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u srijedu, 26. svibnja 2021. godine, u Lisabonu s portugalskim ministrom vanjskih poslova Augustom Santos Silvom.

Tijekom razgovora ministar Grlić Radman čestitao je svom portugalskom kolegi na uspješnom Predsjedanju Vijećem Europske unije te zahvalio na  pomoći koju je Portugal uputio odmah nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Zaključili smo da postoji prostor za jačanje gospodarske suradnje. Naime, prije pandemije gospodarska razmjena je bila u uzlaznoj putanji i to je trend kojem ćemo težiti kada prebrodimo ove izazove izazvane pandemijom“, rekao je ministar Grlić Radman o potencijalima gospodarske suradnje u postpandemijskom razdoblju između Hrvatske i Portugala.

Ministar Grlić Radman zahvalio je portugalskom kolegi na potpori u ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva – članstvu u skupini MED7, Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), eurozoni i šengenskom prostoru.

Tijekom sastanka izražena je želja za što jačom suradnjom u području turizma. „U području turizma bilježimo odličnu suradnju, što potvrđuje i uvođenje direktne zrakoplovne linije između Zagreba i Lisabona početkom lipnja“, istaknuo je ministar i izrazio zadovoljstvo što je Portugal promijenio preporuku za putovanje hrvatskih državljana u Portugal, po kojoj nije više potreban odlazak u karantenu već samo negativan PCR test.

Ministri su također razmijenili mišljenja o drugim aktualnim temama poput europskog puta Zapadnog Balkana s naglaskom na Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ali i o situaciji o europskom južnom susjedstvu.



Priopćenja