Ministar Grlić Radman o temama neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a (Gymnich)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obratio se medijima uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije (Gymnich) u četvrtak, 27. svibnja 2021. godine, izdvojivši glavne teme o kojima će ministri razgovarati.

„Razgovarat ćemo o jačanju političkog i gospodarskog partnerstva s Afrikom. To je u našem strateškom interesu. Želimo s afričkim partnerima raditi i pomoći im u suočavanju s izazovima, ali i stvarati uvjete za iskorištavanje prilika. Za Hrvatsku je važno pitanje migracija. Tu očekujemo veći angažman afričkih partnera kako bismo spriječili odlaske njihovih građana na opasan put prema Europi. Mi ćemo im pomoći u izgradnji kapaciteta za upravljanje migracijama“, rekao je ministar.

Uz jačanje partnerstva s Afrikom, ministar je istaknuo kako će se razgovarati i o neriješenim sukobima u Istočnom susjedstvu EU-a. „Pet od šest naših istočnoeuropskih susjeda nema kontrolu nad dijelom svojeg teritorija. To su Ukrajina, Gruzija, Moldova te Armenija i Azerbajdžan. Razgovarat ćemo o našem angažmanu i kako možemo pomoći u rješavanju sukoba, od kojih neki traju više desetljeća. Založit ću se i za snažniji politički angažman. Naime, kao i kod Zapadnog Balkana, pokazuje se važnost snažnijeg političkog pristupa izazovima u regiji.“, istaknuo je ministar i dodao kako Hrvatska ima iskustvo mirne reintegracije i može dati doprinos naporima Europske unije te da se već surađuje s ukrajinskom stranom.

Ministar je također naveo da će se razgovarati o jačanju suradnje s azijskim partnerima EU-a u pacifičkoj regiji, odnosno o provedbi strategije za Indo-Pacifik koja je usvojena u travnju ove godine.

Ministrima će se u dijelu sastanka pridružiti jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi, s kojim će razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, posebno o izgledima za pokretanje mirovnog procesa uslijed najnovije eskalacije sukoba između Izraela i Palestinaca.Priopćenja