Veleposlanica Anita Tršić predala vjerodajnice Predsjedniku Republike Kabo Verde

Veleposlanica Anita Tršić predala je u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine,  vjerodajnice kao izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Hrvatske pri Republici Kabo Verde sa sjedištem u Lisabonu, Predsjedniku Republike Kabo Verde Jorgeu Carlosu de Almeidi Fonseci.

U sklopu službenog posjeta Republici Kabo Verde, veleposlanica Tršić susrela se i s ministrom vanjskih poslova, zajednica i ministrom obrane Ruijem Albertom de Figueredo Soaresom, ministrom pomorstva Paulom Veigom, gradonačelnikom glavnog grada Praie Francisom Carvalhom, političkim direktorom Juliom Moraisom, veleposlanicom EU Sofiom Moreira de Sousom te portugalskim veleposlanikom Antoniom Albuquerqueom Monizom.

Istaknuti su dobri i srdačni odnosi dviju država, koje dijele brojne sličnosti i poveznice – od povijesnih, do zemljopisnih, gospodarskih i diplomatsko-političkih. Anton Pušić, rodom iz Dubrovnika, bio je guverner Kabo Verdea u 19. stoljeću i jedna od pješačkih ulica u centru glavnog grada Praie nosi njegovo ime. Iako geografski udaljene, Hrvatska i Kabo Verde imaju dosta sličnosti, obje države su pomorske i imaju brojne otoke te slične probleme i moguća rješenja prometnog povezivanja. Turizam je, kao i u Hrvatskoj, jedna od važnijih gospodarskih grana. Konačno, Kabo Verde je Republici Hrvatskoj u ključnim godinama stjecanja neovisnosti, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti 1992./1993. pomagao na njenom putu međunarodnog priznanja, a bio je i prva država od afričkih luzofonskih zemalja koja je priznala Hrvatsku.

Postoje brojne mogućnosti suradnje i prijenosa znanja – od turizma, prometa, poljoprivrede i proizvodnje hrane, do suradnje u obrazovanju, od područja agronomije i ribarstva do diplomacije, za koje je Kabo Verde jako zainteresiran.Priopćenja