Vlada RH nastavlja snažno ulagati u programe za hrvatsku dijasporu

  • Slika
Posjet Australiji ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nastavio je 2. i 3. prosinca 2023. godine u Sydneyu, gdje se susreo s hrvatskom zajednicom na božićnoj gala večeri u organizaciji brojnih hrvatskih udruga uključujući AUS-NZ Croatian Women in Leadership, Australsko-hrvatska gospodarska komora Novog Južnog Walesa, Hrvatski katolički centar te hrvatski klubovi Concord i Kralj Tomislav. Istaknuo je kako je hrvatska dijaspora diljem svijeta odigrala važnu ulogu za međunarodno priznanje Hrvatske. Podsjetio je pritom da su mnogi od nazočnih imali ulogu i u borbi Hrvatske za neovisnost.

"Hrvati još uvijek nose ožiljke koji su nam naneseni pod komunističkom Jugoslavijom zbog naše težnje za slobodom, povijesnim hrvatskim identitetom ili prakticiranjem vjere, čak i izvan naših granica. To je dio razloga zašto pozorno pratimo slučaj hrvatske "šestorke" ovdje u Sydneyu", istaknuo je. Naglasio je da Hrvatska ima puno pouzdanje u pravosudni proces prijateljske države Australije s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti i u čiji pravosudni sustav vjerujemo, no izrazio je spremnost potpore Vlade RH pri nastavku sudske istrage Novog Južnog Walesa u svrhu rasvjetljavanja svih činjenica navedenog slučaja.

Zaključno, izrazio je zahvalnost našoj velikoj, snažnoj i ponosnoj hrvatskoj zajednici na potpori i privrženosti Domovini kroz njenu povijest te istaknuo da će Vlada RH nastavljati snažno ulagati u programe za našu dijasporu.

Susretu su bili prisutni i istaknuti predstavnici australskog Parlamenta senatorica Marija Kovacic, zastupnik Hon Alex Hawke, te zamjenik državnog tužitelja parlamentarnog tajnika državnog odvjetnika države Novi Južni Wales Hugh McDermott, zastupnica Stephanie Di Pasqua te vijećnica Bianca Crvelin.

U okviru boravka u Sydneyu, ministar je posjetio mjesto budućih prostorija Hrvatskog kluba Sydney - Concord, gdje je s njegovim predsjednikom Zvonimirom Kurtovićem i suradnicima razgovarao o izazovima i prilikama s kojima se suočavaju.

Susreo se s hrvatskom zajednicom i u Hrvatskom katoličkom centru sv. Nikole Tavelića, pohvalivši njihovu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta i promicanju kulture.

Ministar Grlić Radman je, također, uručio 40 hrvatskih državljanstava u Klubu kralj Tomislav, koji aktivno djeluje od 1972. na čelu s predsjednikom Tomislavom Lerotićem. Nazočnima je naglasio kako je povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske, kao i kontinuirana briga i potpora unaprjeđenju položaja Hrvata u susjednim državama, gdje predstavljaju nacionalnu manjinu, ili su konstitutivni narod kao u Bosni i Hercegovini, jedan od glavnih prioriteta hrvatske vanjske politike.

Susreo se i s predstavnicima Zaklade hrvatskih studija s kojima je razgovarao o suradnji i poticanju hrvatske kulture i obrazovanja, na čelu s predsjednikom Antom Gurlicom i direktoricom Hrvatskih studija Jasnom Novak Milić.

Zaklada je osnovana 1984., a njezin je rad doveo do osnivanja Centra Hrvatskih studija u suradnji sa Sveučilištem Macquarie, nudeći programe učenja hrvatskog jezika, kulture i povijesti na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Ministar je istaknuo potporu predstavnicima na očuvanju i unaprjeđenju jezika i kulture, te naglasio kako će Vlada RH nastaviti sustavno i bezrezervno podupirati rad i razvoj ove značajne Zaklade.

Pisane vijesti