Ministar Grlić Radman završio službeni posjet Novom Zelandu u Aucklandu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova zaključio je, 9. prosinca 2023. godine, službeni posjet Novom Zelandu u Aucklandu, gdje se susreo s glavnom državnom odvjetnicom i ministricom obrane Judith Collins, ministrom policije, zatvorskog sustava, izvanrednih situacija i obnove Markom Mitchellom, ministrom za more, ribarstvo, regionalni razvoj i resurse Shanom Jonesom, parlamentarnom zastupnicom Tanyom Unkovich, gospodarstvenikom Petrom Simunovichem, te počasnim konzulom Leom Panzichem.
 
Ministar Grlić Radman je u svom obraćanju pozdravio uključivanje Hrvatske u plan pregovora sljedeće godine o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. "To su odlične vijesti, jer to je vitalni sporazum koji će najviše pomoći poslovnim ljudima. Ojačat će suradnju i komunikaciju u poslovanju, uspostavit će se bolje veze poslovne zajednice te će pomoći Hrvatima koji se vraćaju u Hrvatsku", kazao je ministar.

Govoreći o izazovnim vremenima, uzrokovanih situacijama u Ukrajini i na Bliskom istoku, ministar je istaknuo kako su više nego ikad važna partnerstva i suradnja s državama s kojima dijelimo iste stavove. Naglasio je pritom kako je Hrvatska prošla dug put od osamostaljenja i agresije do potpune europske i euroatlantske integracije te je spremna prenositi iskustva i nastaviti pružati sve oblike pomoći.
“Hrvatska je solidarna s ukrajinskim narodom, čvrsto stoji u svojoj podršci Ukrajini te će nastaviti pomagati u budućnosti, kako bilateralno tako i s međunarodnim partnerima”, istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman je, također, uručio 21 hrvatsko državljanstvo u Hrvatskom kulturnom društvu, koji je najveća hrvatska udruga na Novom Zelandu od 1991. godine. "Hrvatska zajednica na Novom Zelandu vrlo je organizirana i aktivna, puno je učinila za Hrvatsku i nastavlja to činiti. Naše zajedništvo nikada nije bilo više vidljivo nego upravo u najtežim vremenima, poput Domovinskog rata i borbe za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i razornih potresa koji su 2020. godine pogodili Zagrebačku i Sisačko-moslavačku županiju", istaknuo je nazočnima ministar.

Ministar je pritom istaknuo kako je Hrvatska jedna od samo 15 zemalja svijeta koja je članica NATO-a i Europske unije, te od nedavno šengenskog prostora i eurozone. “Hrvatska koja prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, u tri desetljeća došla je u jezgru najrazvijenijih država. Hrvatska posebno cijeni i vrednuje doprinos Hrvata na tom putu.", zaključio je ministar na susretu s hrvatskom zajednicom.

Pisane vijesti