Ministar Grlić Radman započeo posjet Australiji s hrvatskom zajednicom u Perthu

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je posjet Australiji, u petak, 1. prosinca 2023. godine, u Perthu susretom s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom društvenom centru, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Zapadne Australije na čelu s predsjednikom Lukom Jurčevićem, i Hrvatskog društvenog centra Zapadne Australije, na čelu s predsjednikom Anthony Sumichem. Susretu su bili prisutni, također, predstavnici lokalne vlasti Zapadne Australije uključujući ministricu za vodu i mlade Simone McGurk i gradonačelnika Cockburna Logana Howletta.
 
Ministar je čestitao uglednoj Hrvatskoj gospodarskoj komori Zapadne Australije, koja 20 godina aktivno pridonosi razvoju suradnje u područjima trgovinskih ulaganja i gospodarske suradnje između Zapadne Australije i hrvatskog gospodarstva i industrije. Istaknuo je, također, od značajne važnosti Hrvatski društveni centar Zapadne Australije koji od 1977. njeguje hrvatsku kulturu, te organizira brojne događaje, kao i tečajeve učenja hrvatskog jezika.
 
Naglasio je pritom kako je impresivno da se hrvatski jezik još uvijek aktivno uči i na drugom kraju svijeta što stvara osjećaj neizmjernog ponosa. Mladi Hrvati Pertha i dalje nastavljaju učiti materinji jezik, zahvaljujući Hrvatskom katoličkom centru Sv. Ana pod vodstvom vlč. Nikole Čabraje, koji ove godine obilježava 50 godina postojanja, a u okviru kojeg djeluje Hrvatska etnička škola. Zahvalio je i članovima hrvatske zajednice na promicanju hrvatske kulture kroz hrvatsku folklornu grupu Zagreb, i hrvatski folklorni ansambl Lado.
 
Ministar je u obraćanju istaknuo kako je danas Hrvatska članica EU i NATO saveza, te u poslovnom, gospodarskom i političkom smislu stabilna, čime se otvaraju brojna vrata za nove investicije i poduzetništvo, a što već prepoznaju mnogi poslovni ljudi iz cijelog svijeta, pa tako i Australije.

Pisane vijesti