Ministar vanjskih i europskih poslova, dr.sc. Gordan Grlić Radman susreo se u Zürichu s predstavnicima hrvatske zajednice u Švicarskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, dr.sc. Gordan Grlić Radman, boravio je u Švicarskoj Konfederaciji 13. veljače 2024. godine. Prije službenog posjeta Kneževini Lihtenštajn gdje je otvorio Konzulat Republike Hrvatske, susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Švicarskoj. Susret je održan u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu i Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Zürichu u prostorijama Generalnog konzulata u Zürichu.

Uvodno je prisutne goste pozdravila veleposlanica dr.sc. Andrea Bekić, a ministar se u  svom govoru prisjetio vremena kad je živio u Švicarskoj. Istaknuo je predanost Hrvatske postizanju potpune jednakosti pristupa hrvatskih državljana švicarskom tržištu rada s državljanima drugih članica Europske unije. Naglasio je važnost mjera poput "Biram Hrvatsku", vladinog poticaja koji motivira povratak iseljenika i potiče ih na pokretanje poslova u Domovini te važnost hrvatske nastave koja je od iznimne važnosti za održavanje i njegovanje jezičnog, ali i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta mlađih naraštaja hrvatskih iseljenika u Švicarskoj. Zaključno, podsjetio je na doprinos hrvatskog iseljeništva tijekom Domovinskog rata te izrazio vjeru u njihovu kontinuiranu podršku u rješavanju novih izazova s kojima se Hrvatska i Europa suočavaju.

Prigodnom domjenku i druženju s ministrom prisustvovalo je tridesetak predstavnika udruga, Hrvatske nastave u Švicarskoj, Hrvatske katoličke misije, pojedinaca i gospodarstvenika. Prema službenim statistikama u Švicarskoj živi 32.094 hrvatskih državljana.  Ukupan broj dvojnih državljana je 29.699. Procjena veleposlanstva o broju hrvatskih državljana u Švicarskoj je 80 000 - 100 000.

Pisane vijesti