U Bernu održana komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U zajedničkoj organizaciji Veleposlanstva Izraela i Veleposlanstva Republike Hrvatske, a uz suradnju ministarstva vanjskih poslova Švicarske, 25. siječnja 2024. je u Bernu održana komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Svake godine se u Bernu održava komemoracija u organizaciji Veleposlanstva Izraela, ministarstva vanjskih poslova Švicarske i zemlje koja predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), što je trenutačno Republika Hrvatska.

Tema komemoracije je bila „Budućnost sjećanja na Holokaust: svjedočanstva, mjesta stradanja i spomen obilježja u 21. stoljeću“ i time se izvrsno nadopunila s temom hrvatskog predsjedanja IHRA-om, koja je bila posvećena budućnosti sjećanja u vremenu kada ostajemo bez posljednjih preživjelih svjedoka Holokausta.

Komemoraciji je prisustvovalo više od 230 sudionika, između ostalog posljednji preživjeli svjedoci Holokausta u Švicarskoj, veleposlanici i predstavnici diplomatskog zbora, predstavnici vjerskih zajednica, članovi organizacija civilnog društva, stručnjaci, profesori i učenici. 

Gostima su se obratili veleposlanica Izraela gđa. Ifat Reshef, veleposlanica Hrvatske gđa. Andrea Bekić, predsjednik Nacionalnog vijeća Savezne skupštine Švicarske gdin. Eric Nussbaumer, veleposlanik Njemačke gdin. Michaël Flügger, zamjenik veleposlanika SAD-a gdin. Bradford Bell te predsjednik Švicarske federacije židovskih zajednica gdin. Ralph Levin.

Veleposlanica Bekić je u svojem govoru naglasila da se ovogodišnja komemoracija održava u osjetljivom vremenu nakon gnjusnog pokolja u Izraelu 7. listopada 2023. od strane Hamasa, koje je dalo poticaj novom valu antisemitizma u svijetu. Veleposlanica je naglasila da živimo u vremenu povijesnog relativizma i ugroza za međunarodni poredak utemeljen na pravilima, stoga su ovakve Komemoracije važnije nego ikada u očuvanju povijesnih lekcija te uvida za sadašnje i buduće generacije.

Veleposlanica Bekić je elaborirala dostignuća hrvatskog predsjedanja IHRA-om, naglasila važnost IHRA-ine Povelje o očuvanju spomen-područja i Preporuka za unaprjeđenje pristupa arhivima te aktivnosti usmjerene ka jačanju procedura i učinkovitosti IHRA-e. Veleposlanica je predstavila važnost zakonodavnih promjena koje je Vlada Republike Hrvatske inicirala radi borbe protiv antisemitima, rasizma i netolerancije, a koje zajedničke smjeraju očuvanju budućnosti sjećanja na žrtve Holokausta.

Tokom komemoracije su predstavnici čuli video svjedočanstvo pokojne gospođe Vojke Krečić,koja je iz Zagreba deportirana u koncentracijski logor Auschwitz, gdje je preživjela neljudske uvjete i nakon toga živjela u Švicarskoj. Svjedočanstvo gospođe Krečić je osigurala arhiva Zaklade Gamaraal u Zürichu.

Na komemoraciji je gdin. Ivo Jelinek, koji je rođen u Zagrebu 1947. godine, osobno predstavio svjedočanstvo svoje majke Žuži Jelinek, čiji su članovi obitelji stradali u Zagrebu, kao i potresna svjedočanstva svojih židovskih prijatelja i rodbine tokom Drugog svjetskog rata.

U ekspertnom dijelu su svoje doprinose načina čuvanja sjećanja na žrtve Holokausta predstavili gdin. Yossi Gevir iz Yad Vashema, koji se uključio video-porukom iz Izraela te gdin. Laurent Selvi iz organizacije CICAD iz Ženeve, koji je predstavio švicarske planove u izgradnji spomenika posvećenog žrtvama Holokausta u Ženevi. Hrvatsku perspektivu je predstavila gđa. Matea Brstilo Rešetar, članica hrvatske delegacije pri IHRA-i i direktorica Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, koja je u svojoj prezentaciji predstavila poboljšanje funkcionalnih, interpretativnih i komemorativnih elemenata Spomen Područja Jasenovac. Komemoraciji je iz Republike Hrvatske također prisustvovala i gđa. Dubravka Đurić Nemec, savjetnica ministrice kulture i članica hrvatske delegacije pri IHRA.

Svi sudionici su istaknuli važnost očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta kao načina očuvanja osnovnih demokratskih vrijednosti, ljudskog dostojanstva, tolerancije i pluralizma. Tokom komemoracije se snažno provlačila tema uključenja mladih generacija te kontinuiranog angažmana s obrazovnim institucijama i sveučilištima zbog negiranja činjenica ili zloupotrebljavanja informacija u eri društvenih mreža, što stvara pogodno tlo na ekstremizam, nasilje i antisemitizam, a s čime se židovske zajednice ponovno susreću diljem svijeta.

Komemorativnoj i dostojanstvenoj naravi skupa je snažno doprinijelo i prisustvo više od 50 učenika škole Muristalden, u kojoj se komemoracija održala, što je po prvi put u povijesti održavanja komemoracija u Bernu da je osigurano prisustvo tolikog broja učenika, koje su mnogi govornici adresirali kao istinske nositelje očuvanja sjećanja te subjekte u sadašnjoj i budućnoj borbi protiv antisemitizma.

U glazbenom programu sudjelovala je hrvatska sopranistica Nikolina Pinko, sjajnom izvedbom dvije tradicionalne židovske pjesme - sefardske pjesme “Durme Durme” (E. Cossetto) i istočnoeuropske židovske “Ken Bakodesh”.

Nakon komemoracije su sudionicima podijeljene „knjižnice“ u kojima su veleposlanstva država IHRA u Bernu predstavile svoje nacionalne doprinose u očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta kroz svjedočanstva, mjesta stradanja i spomen obilježja, čije je tiskanje pomogla Zaklada Gamaraal iz Züricha pod vodstvom gospođe Anite Winter. Osim spomenutih knjižnica, sudionici su imali priliku uzeti i knjigu „Jewish Zagreb“ u izdanju Židovske općine Zagreb, a u kojoj je predstavljen bogati doprinos židovske zajednice kulturnom, umjetničkom i gospodarskom životu Zagreba do Drugog svjetskog rata.

Komemoracija je uslijed jedinstvenog povijesnog konteksta, ali i iznimnog angažmana Veleposlanstva Izraela i Veleposlanstva Republike Hrvatske ocijenjena kao jedna od najupečatljivijih komemoracija ikada u Bernu.

Pisane vijesti