Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman u službenom posjetu Kneževini Lihtenštajn

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 14. veljače 2024. godine, u službenom posjetu Kneževini Lihtenštajn te je sudjelovao na otvaranju konzulata Republike Hrvatske u Schaanu na čelu s počasnim konzulom, gdinom. Ernstom Josephom Walchom.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Konzulata su sudjelovali gdin. Ernst Joseph Walch, počasni konzul Republike Hrvatske u Kneževini Lihtenštajn, gđa. Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj i Kneževini Lihtenštajn, gđa. Dominique Hasler, ministrica vanjskih poslova, obrazovanja i športa Kneževine Lihtenštajn te gdin. Ministar Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Na ceremoniji se okupilo dvadesetak hrvatskih državljana iz društvenog i kulturnog života, koji žive i rade u Kneževine Lihtenštajn.

Počasni konzul Walch je istaknuo svoju predanost dužnosti na koju je imenovan i koju će obavljati sa velikom čašću i posvećenosti, dok je veleposlanica Bekić istaknula važnost otvaranja konzulata radi intenziviranja bilateralnih veza i snažnije prisutnosti Republike Hrvatske u Kneževine Lihtenštajn. Ministrica Hasler se zahvalila na dolasku delegacije Republike Hrvatske na čelu sa ministrom Grlić Radmanom u Schaan te potvrdila da dvije zemlje imaju odličnu i blisku suradnju te da je Hrvatska prirodni saveznik Kneževine Lihtenštajn u brojnim temama od zajedničkih interesa. Ministar Grlić Radman je naglasio da se Hrvatska i Lihtenštajn zalažu se za mir i stabilnost u Europi i šire te su dvije zemlje ujedinjene u zajedničkim vrijednostima te solidarnosti i podršci Ukrajini. Ministar je istaknuo da Hrvatska podržava prioritete Lihtenštajna tijekom predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, uključujući jačanje potpore Ukrajini i zalaganje za šire članstvo u Registru štete, pravnom instrumentu kojem je pristupila i Hrvatska, s ciljem pronalaska načina za kompenzaciju ratne štete Ukrajini.

Delegacije Republike Hrvatske i Kneževine Lihtenštajn su nastavile bilateralne razgovore tokom službenog posjeta ministarstvu vanjskih poslova Kneževini Lihtenštajn u Vaduzu u popodnevnim satima, u kojima su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, koje osim članstva u Europskom gospodarskom prostoru povezuje i bliskost pogleda vezano uz niz vanjskopolitičkih tema, kao i kvalitetna suradnja u multilateralnom okviru. Ministar Radman i ministrica Hasler su pozdravili korake koji se provode s ciljem sklapanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Kneževine Lihtenštajna i Republike Hrvatske, a koji mogu unaprijediti međusobnu gospodarsku suradnju.

Ministar Grlić Radman se tokom posjeta u Vaduzu susreo i s predsjednikom Vlade Kneževine Lihtenštajn, gdinom. Danielom Rischom, te predsjednikom Parlamenta, gdinom. Albertom Frickom. Razmijenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i u jugoistočnoj Europi.

Ministar Grlić Radman je u završnoj ocjeni posjeta istaknuo da je otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Kneževini Lihtenštajn rezultat posvećenosti Republike Hrvatske snaženju odnosa s Kneževinom Lihtenštajn na gospodarskom, trgovačkom, obrazovnom, turističkom i kulturnom području. Otvaranje konzulata predstavlja ključni instrument koji će olakšati i unaprijediti komunikaciju dvaju naroda te biti most između dvije zemlje s ciljem jačanja međusobnog razumijevanja, suradnje te gospodarskih veza.
 

Pisane vijesti