Veleposlanica RH posjetila je regiju Svalbarda

Veleposlanica Andrea Gustović-Ercegovac posjetila je, 14.-18. srpnja 2021., zajedno s nekolicinom akreditiranih veleposlanika, arhipelag Svalbarda, najsjeverniji dio Norveške. Arhipelag se sastoji od 9 velikih i niza manjih otoka u Arktičkom krugu.

Tom prilikom održani su susreti u glavnom gradu Longyearbyenu  sa Guvernerom Svalbarda Larsom Fauseom, profesorom Stevom Coulsenom u Sveučilišnom centru Svalbarda na temu zaštite okoliša, održivog razvoja, očuvanja prirodnih staništa. Veleposlanici su imali prilike i obići Svalbardsko globalno skladište sjemena (Svalbard Global Seed Vault), projekt Svjetske zaklade za raznolikost usjeva, u kojem su pohranjena sjemena iz svih krajeva svijeta, pa i iz Hrvatske.

Ostvaren je i posjet Turističkoj zajednici arhipelaga prilikom kojeg se razgovaralo o mogućnostima i ograničenjima u budućem razvoju turizma. Na kraju boravka veleposlanica RH dala je intervju za novine Svalbard Posten u kojem je istaknula stoljetnu tradiciju pomorstva i gradnje brodova u Hrvatskoj (u novije vrijeme polarnih kruzera), ali i povijesne zanimljivosti vezane uz sudjelovanje hrvatskih mornara u 19. stoljeću u polarnim ekspedicijama na Arktik.



Priopćenja