Posjet veleposlanice samostanu časnih sestara Sv. Elizabete Ugarske u Oslu

  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Andrea Gustović-Ercegovac, posjetila je 24. srpnja 2023. samostan časnih sestara Sv. Elizabete Ugarske u Oslu, koji je ujedno i dom hrvatskog svećenika i župnika Hrvatske katoličke misije u Norveškoj, don Marinka Pervana.
Ostvaren je vrlo ugodan susret i razgovor s časnim sestrama koje se bave njegom bolesnika i starijih ljudi. Ovaj red prisutan je Norveškoj u četiri grada, a u red ulaze katolkinje iz zemalja širom svijeta.
Budući je Sv. Elizabeta Ugarska (1207 – 1231) bila kći hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II., samostan je još jedna od poveznica koja spaja ovu zemlju na dalekom sjeveru s našim južnim krajevima.
Po njoj se u Hrvatskoj zove selo Jalžabet (kajkavska inačica imena) kraj Varaždina, gdje se nalazi i crkva posvećena njoj. Također, njoj je posvećena kapela u mjestu Čepelovac pokraj Đurđevca u Podravini.
Elizabeta Ugarska je bogatstvo upotrijebila za njegu bolesnih, postala je redovnicom i predala se životu u siromaštvu i pobožnosti. Postala je simbol humanosti. Papa Grgur IX. proglasio ju je sveticom 1235. godine.
 

Pisane vijesti