Održani filmski festivali u Oslu – prikazani filmovi hrvatskih redatelja

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
RIFF (Ravenheart International Film festival)
U sklopu međunarodnog filmskog festivala „Ravenheart“  koji se održao od 24. – 27. kolovoza 2023.,u Oslu, prikazan je film „ILLYRICVM“ hrvatskog redatelja Simona Bogojevića Naratha. Film nas je odveo u doba prije Krista i prikazao surovu stvarnost tadašnjih ubirača poreza, njihove teške i mučne susrete s lokalnim ilirskim plemenima, emocionalni svijet čudnih i brutalnih zakona i tradicija viđenih očima mladića (Filip Križan), kojeg su Rimljani smatrali primitivnim barbarom. Film je prenio poruku tadašnje brutalne stvarnosti, koju na žalost, u puno sofisticiranijem obliku, možemo u dijelovima pronaći i danas. Illyricvm su popratili djelatnici veleposlanstva u Oslu te predstavnici Hrvatske zajednice u Norveškoj u punoj dvorani od oko sedamdesetak gledatelja.
RIFF Festival obuhvaća žanrove, poput hororaca, trilera, SF filmova, crnih komedija.
 
Oslo PIX Film Festival
Oslo Pix Film Festival prikazuje nagrađivane filmove, bilo da se radi o velikim holivudskim produkcijama, eksperimentalnim filmovima ili slavnim klasicima.
Na ovogodišnjem Oslo Pix filmskom festivalu, koji se održao od 28. kolovoza - 3. rujna 2023. u Oslu, u tri se termina prikazao višestruko nagrađivani hrvatski film „Sigurno mjesto“ („Safe place“) iz 2022. godine, redatelja Juraja Lerotića, koji ujedno igra glavnu ulogu u filmu. Film se temelji na osobnom iskustvu autora, traumatskom događaju – pokušaju samoubojstva bliskog člana obitelji, koji mijenja život obitelji iz temelja.
Djelatnici veleposlanstva sudjelovali su na projekciji filma, te organizatorima festivala pomogli u ostvarivanju kontakata s hrvatskom intelektualnom zajednicom u Oslu, koji su bili voljni uvodno predstaviti ovaj hrvatski film norveškoj kino publici, te tako pomoći što većem odazivu gledatelja. Prvi dan projekcije, film je, na vrlo konstruktivan način, predstavila hrvatska poduzetnica koja živi u Norveškoj dugi niz godina, Kristina Đurkić. Treći dan projekcije, film je predstavila članica Hrvatske zajednice u Norveškoj, Edita Leš Lothe. Utisak nakon odgledanog filma daje potvrditi obrazloženje žirija na filmskom festivalu u Herceg Novom koji je dodijelio Zlatnu mimozu za najbolju režiju Juraju Lerotiću za film „Sigurno mjesto“ .

Pisane vijesti