Službeni predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića Republici Čile

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravio je u službenom posjetu Republici Čile od 8-15. prosinca o.g. na poziv čileanskog predsjednika Gabriela Borica.
 
Posjet je ostvaren u okviru obilježavanja tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Čile i Republike Hrvatske, s ciljem potvrde iznimno dobrih bilateralnih odnosa i davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.
 
Posjet hrvatskog predsjednika nosi u sebi i dodatnu važnost s obzirom da se radilo o prvom službenom posjetu jednog stranog državnika od početka mandata predsjednika G. Borica.
 
Službeni dio posjeta započeo je u ponedjeljak 12. prosinca o.g. polaganjem vijenca pred spomenikom generalu osloboditelju Bernardu O'Higginsu nakon čega je, u predsjedničkoj palači La Moneda, održan bilateralni susret predsjednika RH Z. Milanovića i predsjednika RČ G. Borica, uz sudjelovanje službenih izaslanstava. Nakon završetka susreta, održane su izjave za medije te svečani ručak kojem je prisustvovalo oko sedamdeset uglednika iz političkog i društvenog života Čilea, većinom hrvatskog porijekla. Na početku ručka, održana je razmjena odlikovanja te je PRH Milanović odlikovan najvećim čileanskim državnim odlikovanjem Orden de Merito de Chile en el Grado de Collar“, dok je PČ Borić odlikovan najvišim odlikovanjem Republike Hrvatske „Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom“.
 
Predsjednik Milanović posjetio je i čileanski Nacionalni Kongres, u gradu Valparaisu, koji je za tu prigodu sazvao posebnu sjednicu oba doma Kongresa (Senat i Zastupnički dom) na kojoj su se, uvodno obratili predsjednik Zastupničkog doma Vlado Mirosevic, predsjednik Senata Álvaro Elizalde te, završno, predsjednik RH Zoran Milanović s vrlo zapaženim osvrtom na snažne veze između Hrvatske i Čilea, koje sežu još od kraja 19. stoljeća.
 
Tijekom posjeta Čileu, predsjednik Milanović obišao je i hrvatske zajednice na sjeveru i jugu Čilea gdje se susreo s mnogobrojnim iseljenicima i njihovima potomcima. U Antofagasti, obišao je Sportski klub „Hrvatski Sokol“, Hrvatsko društvo („Sociedad Croata“) te vatrogasno društvo br. 3 „Bomba Croata“, a nazočio je i na svečanoj večeri koju su hrvatski iseljenici priredili u njegovu čast. Tijekom posjeta Antofaasti, PRH Milanović sastao se i s izaslanicom predsjednika G. Borica u regiji Antofagasta Karen Behrens.
 
Po dolasku u Punta Arenas, predsjednik Milanoviću primio je povelju „Počasnog posjetitelja“ („Visitante Ilustre“) te su mu, u simboličnoj gesti, uručeni ključevi grada Punta Arenasa. U odvojenim sastancima, predsjednik Milanović susreo se s Jorge Fliesom, guvernerom regije Magallanes i Čileanska Antartika te Luz Bermúdez, izaslanicom predsjednika G. Borica u regiji Magallanes i Čileanska Antartika. Tijekom boravka na jugu Čilea, predsjednik Milanović obišao je i Hrvatski klub („Club Croata“) te Vatrogasno društvo br. 4 „Bomba Croata“, a susreo se i brojnim hrvatskim iseljenicima na svečanoj večeri priređenoj u njegovu čast.
 
Predsjednik Milanović imao je tijekom posjeta Čileu mnogobrojne susrete s akademskom zajednicom te je održao vrlo zapaženo predavanje na Čileanskom sveučilištu (Universidad de Chile) na temu „Geopolitika i njen utjecaj na ekonomiju“, a posjetio je i znanstveni centar Europski južni opservatorij (ESO) te njihovu zvjezdarnicu u mjestu El Paranal i Armazones (u izgradnji). 

Pisane vijesti