Proslava Dana državnosti u Hrvatskom stadionu

  • Slika
  • Slika
Dana 24. svibnja Veleposlanstvo RH u Santiago obilježilo je Dan državnosti RH svečanim koncertom u Kazalištu Las Condes u Santiagu, uz nastup Nacionalnog simfonijskog orkestra Čilea kojim je ravnao šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz. Kao gost solist nastupio je Nikša Bobetko (kontrabas), dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije.

Ovaj koncert rezultat je umjetničke suradnje između dvaju orkestara u prigodi proslave 30. godišnjice diplomatskih odnosa između RH i Čilea.
Drugi koncert bit će održan u Zagrebu 23. rujna u prigodi proslave čileanskog nacionalnog praznika, i u toj će prigodi koncertom Zagrebačke filharmonije ravnati čileanski dirigent Rodolfo Saglibeni uz nastup čileanskog pijaniste Luis Alberto Latorrea.

Koncert u Santiagu održan je u nazočnosti brojne publike te visokih državnih dužnosnika među kojima i ministrica vanjskih poslova Čilea, Antonia Urrejola te Matias Meza, šef kabineta Predsjednika Republike.

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske održana je i u Hrvatskom stadionu, uz svečanu večeru i prigodni kulturni program na kojoj se okupilo 230 članova hrvatske zajednice u Čileu. U prilogu su fotografije s tog događaja.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske održano je i u drugim gradovima gdje živi brojna hrvatska zajednica, uz raznovrsne kulturne programe.

Ciklus hrvatskog filma održava se u gradovima Punta Arenas, Antofagasta i Iquique, kojeg je u prigodi posjete regiji Tarapacá, na sam Dan državnosti otvorila veleposlanica Mira Martinec. Projekcija hrvatskih filmova (Aleksi, COMIC SANS, Moj je dida pao s Marsa, Ne gledaj mi u pjat) organizirana je u suradnji s počasnim konzulima RH u Čileu te potporu HAVC-a.

Program obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske nastavit će se u lipnju, uz koncertne nastupe hrvatskih glazbenika Ljerke Očić (orgulje) i Branka Mihanovića (oboa) u gradovima Punta Arenas, La Serana i Santiago.

Završno, izložba Etnografskog muzeja o hrvatskim istraživačima braći Seljan bit će postavljena na Fakultetu arhitekture na Čileanskom sveučilištu, te svečano otvorena uz nazočnost rektora Sveučilišta Ennia Vivaldia, veleposlanice Mire Martinec te Goranke Horjan, direktorice Etnografskog muzeja.

Pisane vijesti