Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, uz simfonijski koncert „Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi“, Santiago, 24. svibnja 2022.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, i u znaku proslave 30. godišnjice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Čile, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Čileu organiziralo je simfonijski koncert pod nazivom “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” koji je održan 24. svibnja u Gradskom kazalištu Las Condes.
 
Uz veleposlanicu Miru Martinec i druge djelatnike VRH Santiago, koncertu je nazočila Antonia Urrejola, ministrica vanjskih poslova Čilea, g. Matias Meza, šef Kabineta Predsjednika Republike Čile, članovi diplomatskog zbora akreditiranog u Čileu, brojne osobe iz javnog života Čilea te veliki broj članova hrvatske zajednice u Čileu.
 
Koncert “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” izveo je Nacionalni simfonijski orkestar Čilea kojim je u ovoj prigodi ravnao šef dirigent Zagrebačke filharmonije maestro Dawid Runtz. Kao gost solist nastupio je istaknuti član Zagrebačke filharmonije Nikša Bobetko (kontrabas) koji je, uz pratnju orkestra, izveo tehnički vrlo zahtjevan Koncert br. 2 za kontrabas u h-molu Giovannija Bottesinija. Čileanskoj publici predstavljeno je i znamenito djelo hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, Uvertira (iz opere Anfitrion), a koncert je završio virtuoznom izvedbom 9. simfonije “Iz novog svijeta” Antonina Dvořáka radi koje su maestro Runtz i domaći orkestar nagrađeni brojnim ovacijama i dugotrajnim pljeskom oduševljene publike. 
 
Simfonijski koncert “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” predstavlja kulminaciju proslave 30. godišnjice diplomatskih odnosa između RH i RČ, u koji su na inicijativu Veleposlanstva RH u Čileu uključeni Zagrebačka filharmonija i Nacionalni simfonijski orkestar Čilea, uz potporu ministarstava vanjskih poslova Čilea i Hrvatske.

Pisane vijesti