Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske, Estadio Croata

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ovogodišnja proslava Dana državnosti RH održana je u Hrvatskom klubu u Santiagu, u suorganizaciji Veleposlanstva RH u Čileu i Sportskog kluba Estadio Croata.
Na svečanoj večeri okupilo se 250 članova hrvatske zajednice iz glavnog čileanskog grada, među kojima i bivši senatori hrvatskog porijekla Carolina Goic i Baldo Prokurica, glavni tajnik Zastupničkog doma Čilea Miguel Landeros Perkic i Neven Ilić, član Međunarodnog olimpijskog odbora.
Nakon intoniranja himni, prisutnima su se obratili Rossana Magaš, predsjednica Sportskog kluba Estadio Croata te veleposlanica Mira Martinec koje su podsjetile na povijesni trenutak konstituiranja prvog višestranačkog i demokratski izabranog Hrvatskog sabora, koji se danas obilježava kao Dan državnosti RH. Ove godine obilježava se i deseta godišnjica ulaska Hrvatske u članstvo EU, a proces europske integracije zaokružen je ovogodišnjim ulaskom u eurozonu i zonu Schengen, naglasila je veleposlanica Martinec.
U umjetničkom programu, nastupili su Klapa Daleko i plesna skupina najmlađih članova Hrvatskog kluba, te grupa Legenda AR Tribute koju čine potomci Hrvata iz Buenos Airesa i koji su u ovoj prigodi izveli cjelovečernji koncert posvećen velikom Oliveru Dragojeviću. Njihovo gostovanje u Čileu financijski je potpomognuo Središnji državni ured za Hrvate koji žive izvan RH.
Po prvi puta, u svečanosti obilježavanja Dana državnosti nazočila je i skupina profesora te učenika Hrvatske škole (Escuela de Croacia) iz općine Cerro Navia, iz okolice Santiaga. 

Pisane vijesti