Koncert „ČILE I HRVATSKA ujedinjeni u glazbi“, Santiago 24. svibnja 2022.

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Čileu organizira koncert “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” koji će se održati u Gradskom kazalištu Las Condes 24. svibnja 2022. u 19:30 sati.
 
Ovaj koncert rezultat je opsežne suradnje VRH Santiago i Ministarstva vanjskih poslova Čilea, Uprave za kulturu povodom obilježavanja tridesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Čilea i Hrvatske.
 
U realizaciju koncertne suradnje uključeno je i Čileansko sveučilište  (Universidad de Chile) u čijem okrilju djeluje Nacionalni simfonijski orkestar Čilea te – kao partner s hrvatske strane – renomirana Zagrebačka filharmonija kojoj se i ovom prilikom zahvaljujemo na svesrdnoj suradnji.
 
U sklopu ovog projekta, održat će se dva simfonijska koncerta: prvi u Santiagu 24. svibnja 2022. u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske te drugi, u gradu Zagrebu, 23. rujna 2022. u prigodi čileanskog nacionalnog praznika (Fiestas Patrias).
 
Koncert “Čile i Hrvatska ujedinjeni u glazbi” u Santiagu izvest će Nacionalni simfonijski orkestar Čilea pod ravnanjem šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije, maestra Dawida Runtza, a kao gost solist nastupit će Nikša Bobetko (kontrabas). Na repertoaru koncerta naći će se djelo hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula (Anfitrion, Uvertira), Koncert br. 2 za kontrabas u h-molu Giovannija Bottesinija i 9. simfonija “Iz novog svijeta” Antonina Dvořáka.
 
Simfonijski koncert u Zagrebu održat će se 23. rujna u Dvorani Vatroslava Lisinskog kada će Zagrebačkom filharmonijom ravnati stalni dirigent Nacionalnog simfonijskog orkestra Čilea, maestro Rodolfo Saglibeni, a kao solist nastupit će renomirani čileanski pijanist Ignacio Lattore.
 
Ulaznice za koncert u Santiagu nalaze se u slobodnoj prodaju putem linka: https://www.tmlascondes.cl/class/croacia-y-chile-unidos-en-la-musica/
 

Pisane vijesti