Sudjelovanje veleposlanika Skračića na obilježavanju Dana autohtonih veterana Kanade

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Povodom Dana autohtonih nacionalnih veterana Kanade koji se obilježava 8. studenoga,  veleposlanik Skračić nastupio je kao jedan od govornika na svečanosti posvećenoj priznavanju doprinosa autohtonih veterana u Ratu 1812., Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u mirovnim misijama u Koreji, Cipru i Hrvatskoj. 
 
Domaćin svečanosti, održane 7. studenoga bile su članica Parlamenta Anita Vandenbeld i Helene Cayer, članica Algonquin nacije Anishinaabe, uz nazočnost autohtonih veterana, kao i aktivnih pripadnika kanadskih oružanih snaga, te mnogi uglednici, među kojima čelnik Glavnog stožera OS Kanade, gen. Weyne Eyre, te predsjednik Zastupničkog doma Greg Fergus, između ostalih.
 
Veleposlanik Skračić u svojem je govoru odao počast doprinosu i žrtvi koji su mnogi kanadski autohtoni vojnici dali u službi mira tijekom prošlosti. Pritom je posebno pozdravio Wendy Jocko, jednu od čelnica nacije Algonquin i umirovljenu časnicu koja je služila u Hrvatskoj u sklopu misije UNPROFOR, podsjećajući da je njezin službeni portret otkriven upravo na primanju organiziranom ranije ove godine povodom posjeta Kanadi ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordana Grlića Radmana i obilježavanja tridesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa. Ta je svečanost također podcrtala snažne bilateralne, partnerske i savezničke odnose Hrvatske i Kanade, uključujući kroz veze izgrađene s pripadnicima Prvih nacija Kanade.
 
Odajući priznanje veteranima, veleposlanik se također osvrnuo na skoro obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te podcrtao važnost njegovanja povijesnog sjećanja koje na pravi način uvažava kontekst sukoba i odgovornost za agresiju. 

Pisane vijesti