Korištenje kanadskih javnih isprava u Republici Hrvatskoj: obavijest građanima

Kanada će od 11. siječnja 2024. godine početi primjenjivati tzv. Apostille potvrdu, koja će zamijeniti dosadašnji postupak pune nadovjere kanadskih javnih isprava.
 
Kanada je 16. svibnja 2023. godine pristupila Haškoj konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava od 05. listopada 1961. godine, poznatijoj kao Haška ili Apostille konvencija. Upotreba potvrde Apostille u postupku legalizacije javnih isprava u Kanadi stupiti će na snagu 11. siječnja 2024. godine, kada će se službeno početi upotrebljavati Apostille potvrda/pečat za legalizaciju isprava u Kanadi u svrhu prepoznavanja i upotrebe kanadskih javnih isprava u ostale 124 stranke/države potpisnice Haške konvencije, uključujući Republiku Hrvatsku.
 
Od 11. siječnja 2024. godine slijedeće provincije će imati nadležna tijela koje će ovjeravati javne isprave izdane na svom području Apostille pečatom: Alberta; Britanska Kolumbija, Ontario, Saskatchewan. Dostava isprava za ovjeru Apostille pečatom će se vršiti putem pošte, no Ontario će imati i pet lokacija na koje će se isprave moći i osobno donijeti. Provincije će naplaćivati uslugu ovjeravanja Apostille pečatom u iznosu od 15-60 CAD. 
 
Nadležno tijelo za ovjeru Apostille pečatom isprava izdanih od strane federalne vlade te ostalih provincija i teritorija (Manitoba, New Brunswick, New Scotia, Quebec, Prince Edward Island, Nunavut, Northwest Territories, Yukon) će ostatiGlobal Affairs Canada (GAC) i kanadske diplomatske misije u inozemstvu, a dostava isprava za ovjeru Apostille pečatom vršiti će se, kao i posljednje četiri godine, putem pošte. GAC ovjeru Apostille pečatom u Kanadi neće naplaćivati.
 
U prijelaznom razdoblju, Veleposlanstvo RH u Kanadi preporučuje pričekati do 11. siječnja 2024. sa slanjem isprava na ovjeru Apostille pečatom nadležnim kanadskim tijelima. Sve isprave koje su zaprimljene do 11. siječnja 2024. po dosadašnjem postupku pune nadovjere (legalizacije) i koje će dobiti legalizacijski pečat GAC-a, bit će prihvaćene u Veleposlanstvu RH u Kanadi zaključno s 11. travnja 2023.
Za više informacija o postupku izdavanja Apostille potvrde vidjeti upute na: Changes to authentication services in Canada (international.gc.ca)

Pisane vijesti