KUHAR MARINOVIC HR

U Napulju se od 17. listopada do 05. studenog 2008. održavao IV. Medunarodni festival gastronomije „Le Cucine a Confronto sul Litorale Flegreo“, manifestacija koja za cilj ima turisticku eno-gastronomsku promidžbu Sredozemlja, u organizaciji Holding Studia Alde Foggie uz potporu Regije Kampanja, Provincije Napulja, Opcine Napulja, Trgovinske konfederacije regije Campanija, te napuljske Gospodarske komore, Udruge industrijalaca, Udruge obrtnika i Udruge za poljoprivredu. U sekciji „Etnicke kuhinje“- „Impero dei sapori etnici“ na programu u petak, 31. listopada 2008. pobjedu je odnijela Hrvatska zahvaljujuci kulinarskim vještinama poznatog hrvatskog chefa Zlatka Marinovica, nositelja nagrade „Zlatni kuhar Hrvatske 2005“. Svecanom dogadaju, kao i dodjeli nagrade uz chefa Marinovica, u ime veleposlanika Tomislava Vidoševica nazocio je pocasni konzul Republike Hrvatske u Napulju Mariano Barresi.

U Napulju se od 17. listopada do 05. studenog 2008. održavao IV. Medunarodni festival gastronomije „Le Cucine a Confronto sul Litorale Flegreo“, manifestacija koja za cilj ima turisticku eno-gastronomsku promidžbu Sredozemlja, u organizaciji Holding Studia Alde Foggie uz potporu Regije Kampanja, Provincije Napulja, Opcine Napulja, Trgovinske konfederacije regije Campanija, te napuljske Gospodarske komore, Udruge industrijalaca, Udruge obrtnika i Udruge za poljoprivredu. U sekciji „Etnicke kuhinje“- „Impero dei sapori etnici“ na programu u petak, 31. listopada 2008. pobjedu je odnijela Hrvatska zahvaljujuci kulinarskim vještinama poznatog hrvatskog chefa Zlatka Marinovica, nositelja nagrade „Zlatni kuhar Hrvatske 2005“. Svecanom dogadaju, kao i dodjeli nagrade uz chefa Marinovica, u ime veleposlanika Tomislava Vidoševica nazocio je pocasni konzul Republike Hrvatske u Napulju Mariano Barresi. Hrvatska se na natjecanju predstavila glavnim jelom od crvene tunjevine zacinjenim biljnim aromama tipicnim za jadransko podrucje, te je tako osvojila ne samo prestižnu nagradu „strucnog žirija“ vec i pehar „simbioze okusa“ u dijelu natjecanja „Gradimento e Gemellaggio“. Pravilnik natjecanja predvida da se pobjednicko jelo tijekom iduce, 2009. godine na jelovniku uglednog talijanskog restorana „Mood Italia“ nudi njegovoj elitnoj klijenteli. U elegantnom ambijentu Vile Eubea, na završnoj veceri natjecanja publika je uz raznovrsna medunarodna jela uživala i u modnoj reviji visoke mode Pinú Couture, popracenoj glazbom umjetnika Cinzie Caserte i Alfreda Calfizzia. Darovitom hrvatskom chefu Zlatku Marinovicu ovo nije prva pobjeda na gastronomskim natjecanjima u Talijanskoj Republici. Prošle je godine u Napulju osvojio prestižnu nagradu publike, dok se na Sardiniji, u Carloforte-Isola di S.Pietro na medunarodnom natjecanju „Il girotonno“ koje se održalo od 29. svibnja do 01. lipnja 2008., plasirao u najuže finale. Sudjelovanju hrvatskog natjecatelja na Medunarodnom gastronomskom festivalu u Napulju stalnu je potporu pružalo Veleposlanstvo RH u Rimu i konzulica u GK u Trstu, Mirjana Matanic.

Priopćenja