IZBOR ZASTUPNIKA ZA HRVATSKI SABOR 2024.

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike za Hrvatski sabor.
 
Pozivaju se na prethodnu registraciju - birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj i aktivnu registraciju - birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, kako bi mogli glasovati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se na području Kraljevine Švedske održati će se u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Stockholmu, na adresi Blasieholmsgatan 5, 111 48 Stockholm u utorak 16. travnja 2024. i srijedu 17. travnja 2024. od 7 do 19 sati.
 
Birači mogu izvršiti pregled, dopunu i promjenu podataka upisanih u registar birača izvan mjesta prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta, zatražiti prethodnu registraciju i aktivnu registraciju neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava E-Građani do 6. travnja 2024. godine.
 
U nastavku dostavljamo cjelovitu Objavu biračima koja je objavljena na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i pripadajuće obrasce zahtjeva, no izdvajamo najvažnije informacije.
 
  1. Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan izbora neće biti u mjestu svog prebivališta već će se zateći u inozemstvu moraju se prethodno registrirati za državu gdje će se zateći na dan održavanja izbora u inozemstvu. Zahtjev podnose nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom upravnom tijelu u županiji ili gradu Zagrebu.
  2. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju biti aktivno registrirani ukoliko žele glasovati u Kraljevini Švedskoj. Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu u Kraljevini Švedskoj, ne moraju podnositi zahtjev za aktivnu registraciju već će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.
  3. Birači koji će se na dan izbora nalaziti na području Kraljevine Švedske, a imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.
  4. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Svoje zahtjeve birači mogu podnijeti neposredno u nadležnom upravnom tijelu ili putem sustava E-Građani.
 
U slučaju da želite glasati na diplomatskom području Kraljevine Švedske molimo pošaljite ispunjeni i potpisani obrazac zahtjeva Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Stockholmu na mail adresu Veleposlanstva (vrhstock@mvep.hr).
 
Registar birača se zatvara 6. travnja 2024. u 23.59 po hrvatskom vremenu.


Pisane vijesti