Uvodna riječ

Dobrodošli na web stranice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču!

Hrvatska i Austrija su zemlje koje veže zajednička povijest te tradicionalno dobri i prijateljski odnosi. Iako Austrija nije država neposrednog susjedstva Hrvatske, česti i bogati kontakti u području politike, gospodarstva, kulture i obrazovanja čine nas još bližim, što se intenziviralo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 2013.g. suradnjom na EU temama, ne samo bilateralno, nego i kroz formu trilaterale na predsjedničkoj, premijerskoj razini i razini ministara vanjskih poslova. Austrija je snažno podržavala put Hrvatske u EU, a sada kao dvije države članice zajednički radimo na promicanju europskih vrijednosti.

Uz intenzivnu suradnju na području kulture, i kroz novi sustav gospodarske diplomacije želimo dodatno unaprijediti naše bilateralne odnose. Austrija je pri vrhu u izravnim stranim ulaganjima u našu zemlju, a austrijski turisti naši su brojni i dragi gosti. Zastupljenost hrvatskih tvrtki na austrijskom tržištu sve je veća, a Veleposlanstvo će se i dalje truditi pružiti im podršku, zajedno s našim počasnim konzulima u Grazu, Linzu, St. Pöltenu i Salzburgu te hrvatskim i austrijskim institucijama.

Snažan most između naših dviju država svakako su i hrvatski iseljenici u Austriji, koji daju primjer integracije u austrijsko društvo uz istovremeno čuvanje kulture i tradicije svoje domovine.

Želja nam je putem naše web stranice i društvenih mreža informirati  o radu i aktivnostima Veleposlanstva RH u Beču i na jednom mjestu pružiti korisne obavijesti iz konzularnih, gospodarskih i drugih područja rada. Uz vijesti iz Veleposlanstva, na stranici ćete moći pročitati i najave događanja. Također želimo dodati i kako naš konzularni odjel održava konzularni dane i izvan Beča, a njihov raspored za tekuću godinu možete također pronaći među konzularnim informacijama.

Tu su i kontakti Veleposlanstva i njegovog konzularnog odjela, otvoreni za sva vaša pitanja.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji