“EPO – XI dodjela nagrada za inovacije“, 09. lipnja 2016., Lisabon, Portugal

U organizaciji Europskog ureda za patente 9. lipnja 2016., održati će se XI. svečana dodjela nagrada za inovacije. Europski patentni ured godišnju nagradu dodjeljuje od 2006. godine u pet kategorija: industrija, istraživanje, malo i srednje poduzetništvo, neeuropske zemlje te za životno djelo. Od 2013. godine uvedena je i kategorija nagrade po izboru javnosti. 

U pet prvotnih kategorija međunarodni žiri i ove će godine birati dobitnike, koji su odabrani između više stotina prijedloga za individualne izumitelje i ekipe, dok će nagrada po izboru javnosti biti dodijeljena za  najviše dobivenih online glasova javnosti.

Laureati prošlogodišnjih nagrada su Franz Amtmann (Austrija) / Philippe Maugars (Francuska) u kategoriji "industrija", Ludwik Leibler (Francuska) u kategoriji "istraživanje“, Laura van 't Veer (Nizozemska) u kategoriji "malo i srednje poduzetništvo",  Sumio Iijima / Akira Koshio / Masako Yudasaka (Japan), u kategoriji "neeuropske zemlje" te Andreas Manz (Švicarska) u kategoriji "za životno djelo". U kategoriji „po izboru javnosti“, nagrada je otišla u ruke imunologu Ianu Frazeru (Australija) te  posmrtno istraživaču raka Jianu Zhou (Kina).

Mjesto održavanja je MEO Arena u Lisabonu.

Više informacija: www.epo.org/european-inventor