Uvjeti ulaska pasa i mačaka u Republiku Hrvatsku

Psi u pratnji posjednika, koji se provoze preko područja Republike Hrvatske te oni koji privremeno borave u Hrvatskoj, moraju, prije ulaska u zemlju, biti označeni mikročipom ili jasno čitljivim tetovir brojem koji mora biti upisan u svjedodžbu (odnosno valjanu EU-putovnicu za kućne ljubimce izdanu u skladu s važećim zakonodavstvom Europske unije).

Ako su psi označeni mikročipom koji nije u skladu s kriterijima određenim hrvatskim propisima, tj. propisima EU, posjednik mora osigurati odgovarajući čitač za očitavanje identifikacijskog broja s mikročipa.


Psi koji su uvezeni na područje Hrvatske u svrhu trajnog boravka, a nisu označeni mikročipom, moraju biti označeni mikročipom u roku od 15 dana od dana ulaska u zemlju.

Rješenje o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima za uvoz hrvatske Uprave za veterinarstvo nije potrebno za kućne ljubimce (psi, mačke, ukrasne i egzotične ptice, zamorčad, hrčci i dr.) ako:
1. nisu namijenjeni za daljnju prodaju i ostaju u vlasništvu uvoznika;
2. ih prati propisana međunarodna svjedodžba o zdravlju životinja ili veterinarski
certifikat (odnosno valjana EU-putovnica za kućne ljubimce), u kojemu nadležno
tijelo zemlje izvoznice potvrđuje da su:

a) životinje zdrave i da ne pokazuju sumnju na zarazne bolesti koje su obvezne
prijavljivanju i da ne potječu iz područja u kojima vladaju zarazne bolesti koje se
tom vrstom životinja mogu prenositi;
b) psi označeni u skladu sa hrvatskim zakonom;
c) psi cijepljeni protiv bjesnoće:
– prije ne manje od 6 mjeseci i ne više od godinu dana prije otpreme u slučaju
primarne vakcinacije, koja bi trebala biti provedena kada je životinja bila stara
najmanje 3 mjeseca;
– prije ne više od godinu dana u slučaju svake sljedeće ("booster") vakcinacije;
– umrtvljenim sojem virusa bjesnoće.

Zabranjen je uvoz i privremeni boravak na području Hrvatske moguće opasnih pasa pasmine terijera tipa bull koji nisu upisani u registar Međunarodnog kinološkog saveza (FCI) (pit bull terijera) i njihovih križanaca.

U gradu Zagrebu (a slični uvijeti i način držanja pasa doneseni su i drugdje u Hrvatskoj) je određeno da se na ulici, javnoj površini, parkovima, te u prostorijama koje služe zgradi kao cjelini (stubište, ulaz, dizalo, dvorište i slično) pas mora voditi na uzici tako da ne ugrožava sigurnost i zdravlje ljudi, drugih životinja i njihovo kretanje.

Psi koji su zbog svojih urođenih svojstava i agresivnog instinkta ili izvježbanosti opasni za sigurnost ljudi, a posebno dobermani, američki stafordski terijeri, bulterijeri, pitbul terijeri, rotwaileri, doge, njemački i belgijski ovčari, japanski borilački psi, veliki japanski špicevi, mastifi, šarplaninci i njihovi križanci, moraju se, na javnim površinama voditi na uzici, obavezno s brnjicom.

Iznimno, bordoške doge i napuljski mastifi vode se, na javnoj površini, na uzici, ali bez brnjice.