Bilateralni odnosi

Država Izrael je priznala Republiku Hrvatsku 16. travnja 1992.g. te su diplomatski odnosi uspostavljeni 4. rujna 1997.g. Tijekom protekla tri desetljeća, obje države su postupno gradile međusobne odnose i jačale okvir bilateralne suradnje, sa značajnim iskorakom u posljednjih nekoliko godina. Pored rekordnog broja bilateralnih sporazuma i ostalih međunarodnih akata, potpisan je i  Memorandum o suglasnosti o strateškom partnerstvu između MVEP RH i MVP DI, u prosincu 2020.g.

Hrvatska i Izrael dijele zajedničke vrijednosti kao i mnogo zajedničkih interesa u području političke, sigurnosne, obrambene, gospodarske, turističke, znanstvene, kulturne, i svekolike bilateralne suradnje te redovno razmjenjuju stajališta o najvažnijim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i međusobne podrške gdje god je to moguće. Posebno važnu poveznicu u tim odnosima predstavljaju hrvatski građani koji žive u Izraelu i židovska zajednica u Hrvatskoj, koji dodatno približavaju naša dva društva.

Također, u odnosima Hrvatske i Izraela, značajnu ulogu ima i potpuna opredijeljenost RH prema borbi protiv svih oblika netolerancije, pri čemu je borba protiv antisemitizma na vrhu hrvatskih prioriteta. Upravo stoga, RH je izabrana biti predsjedavajućom državom Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust tijekom 2023.g.

Republika Hrvatska je predana nastavku jačanja dugotrajnog i održivog partnerstva s Državom Izrael bilateralno, kao i kroz relevantne regionalne i multilateralne forume.