U Sarajevu održan nastavak edukacija u okviru projekta Podrške procesu integracija BiH u provedbi Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
S ciljem podrške procesu integracija Bosne i Hercegovine i priprema za pristupne pregovore u okviru bilateralne tehničke pomoći BiH, u suradnji Službe za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH, 23. i 24. travnja 2024. godine u Sarajevu održana je treća od 10 planiranih aktivnosti, pod nazivom “Priprema dokumenata, strateško planiranje, kanali komuniciranja u procesu pretpristupnih pregovora s EU”. Edukaciju su održale hrvatske stručnjakinje Dubravka Vlašić Pleše, savjetnica premijera Republike Hrvatske i Dubravka Kobaš Lučić, načelnica sektora za COREPER II Uprave za Europu, Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Program je sadržajno obuhvatio teme učinkovite međuresorne koordinacije i horizontalnog usklađivanja pri izradi strateških dokumenata, metodologiju pripreme pregovaračkih pozicija te davanje smjernica za izradu dokumenata koji se izrađuju u komunikaciji s EK. Na edukaciji je sudjelovalo 35 službenika iz Komisije za europske integracije, Savjetodavnog tijela, Odjela za harmonizaciju i Direkcije za europske integracije Vijeća ministara BiH.

Kroz 2024., u okviru bilateralnog projekta „Podrška procesu EU integracija BiH“ kontinuiranim edukacijama prijenosa znanja i iskustva hrvatskih stručnjaka koji su sudjelovali u pregovorima RH s EU, unaprijedit će se administrativni kapaciteti javnih službenika BiH. Cilj je što bolja priprema za svaku fazu pregovora o pristupanju EU, razumijevanje metodologije  procesa, svoje osobne uloge kao i nadležnosti institucija unutar pregovaračke strukture.

Ostale vijesti