Zajednička izjava ministrica i državnih tajnica za europske poslove povodom Dana Europe

  • Slika
   



 

Izjava povodom Dana Europe

 

Zajednička izjava ministrica i državnih tajnica za europske poslove

(“The Next Generation is Female”)




     Karoline Edtstadler, ministrica za EU i Ustav
     Austrija
 
     Hadja Lahbib, ministrica za vanjske I europske poslove
     Belgija
 
  
   Marilena Raouna, zamjenica ministra za europske poslove
     Cipar
 
     Alexandra Papadopoulou, zamjenica ministra za vanjske poslove
     Grčka
 
     Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica za Europu
     Hrvatska
 
     Jennifer Carroll MacNeill, državna ministrica za europske poslove i obranu
     Irska
 
     Baiba Braže, ministrica za vanjske poslove
     Latvija
 
     Hanke Bruins Slot, ministrica za vanjske poslove
     Nizozemska
 
     Anna Lührmann, državna ministrica za Europu
     Njemačka

    Inês Domingos, državna tajnica za europske poslove
    Portugal
 
     Daniela Gîtman, državna tajnica za europske poslove
     Rumunjska
 
     Jessika Roswall, ministrica za EU poslove
     Švedska


Povodom Dana Europe, kao žene i kao ministrice i državne tajnice za europske poslove, dajemo sljedeću izjavu.
 
Mjesec dana uoči europskih izbora i 20 godina nakon najvećeg kruga proširenja Europske unije smatramo svojom dužnošću podsjetiti na to da su tijekom proteklih godina i desetljeća naše zemlje i naši građani ostvarili korist od članstva u Europskoj uniji, te pružiti viziju o tome kako oblikovati našu zajedničku budućnost na dobrobit svih.
 
Europska unija pokretač je mira i blagostanja:
ideja o praktičnom onemogućavanju rata stvaranjem Europske zajednice za ugljen i čelik prije više od 70 godina još uvijek predstavlja temeljno načelo Europske unije kakvu danas poznajemo. Danas bi se, pogledom na susjedstvo pogođeno sukobima i krizama, trebalo na to podsjetiti. Europska unija omogućila je desetljeća stabilnosti i blagostanja, promičući diljem svijeta naše vrijednosti kao što su demokracija, ljudska prava i vladavina prava.
 
Kao najveće jedinstveno tržište na svijetu, Europska unija donijela nam je kao društvu, gospodarstvu i kao pojedincima vrlo konkretne koristi - bez žrtvovanja naših nacionalnih identiteta. Kao građani Europske unije slobodni smo živjeti, studirati, raditi i poslovati bilo gdje u Europskoj uniji.
 
Proteklih se godina Europska unija suočavala s brojnim krizama iz kojih je izašla kao snažnija, ujedinjenja zajednica. U budućnosti moramo nastaviti s radom na snažnoj, sigurnoj, uspješnoj i konkurentnoj, no pritom i slobodnoj, demokratskoj Europi, u svijetu koji se mijenja.
 
Kako bismo to postigli, moramo osnažiti otpornost EU-a i dugoročnu konkurentnost, nastaviti provedbu zelene i digitalne transformacije, olakšati koheziju te promicati okružje povoljno za inovacije i poslovanje smanjenjem administrativnih opterećenja gospodarskih subjekata.

Također su nužni sveobuhvatan pristup migracijama, strateško djelovanje u području sigurnosti i obrane, usklađeno vanjsko djelovanje, dobro pripremljeno proširenje te poticanje vladavine prava.
 
Izazovi s kojima smo suočeni - poput sadašnje ratne agresije Rusije na Ukrajinu, krize na Bliskom istoku, nezakonitih migracija ili klimatske krize - ne poznaju granice. Te izazove možemo rješavati samo zajedničkim odgovorima na europskoj razini uz punu solidarnost i jedinstvo. Pribjegavanje isključivo nacionalnim rješenjima isprazno je obećanje bez izgleda za uspjeh.
 
Danas moramo jasno naglasiti da nam je potrebno i žensko i muško gledište te snažna predanost svih sudionika u poduzimanju zajedničkih napora na europskoj razini, uz snažne, odlučne ženske glasove kao pokretače jake, sigurne, uključive, održive i uspješne Europe.
 
Ostanimo jedinstveni u različitosti!
 
 


Pisane vijesti