Veleposlanik Glunčić u posjetu memorijalnom centru u St. Georgenu i Gusenu

Veleposlanik Glunčić posjetio je 25. veljače 2021.  memorijalni centar „Bergkristall“ u gornjoaustrijskom St. Georgenu/Gusen gdje je u „Kući sjećanja“ sudjelovao na informativnom sastanku o mogućnostima suradnje na osnaživanju kulture sjećanja na ovom području.

Inicijativa je potekla od Saveza općina „Bewusstseinregion Mauthaussen-Gusen-St. Georgen“ te njihovih načelnika koji su okupili predstavnike 12 veleposlanstava želeći ih informirati o planovima proširenja i intenziviranja svojih aktivnosti.

„Bergkristall“ naziv je za mrežu tunela od 8 km (50.000 M2) koju su 1944. pod stravičnim uvjetima izgradili zatvorenici obližnjeg logora Gusen II, a u kojima je iste godine pokrenula proizvodnja dijelova  za lovačke zrakoplove Me 262 „Schwalbe“. Gusen II spada u logore s najbrutalnijim i najstrašnijim uvjetima života i rada gdje su zatvorenici u pravilu preživljavali samo nekoliko mjeseci. U logorima Gusen I, II i III stradalo je ukopno oko 37.000 ljudi iz različitih zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Proširenjem memorijalnog centra namjera je lokalnih vlasti skrenuti pozornost šire javnosti na ovo poprište NS-Zločina te doprinijeti da  kultura sjećanja postane dijelom identiteta stanovništva ovog kraja.

Nastavno na sastanak u St. Georgenu veleposlanik je na inicijativu poljske veleposlanice Jolante Roze Kozlowske zajedno s litvanskim kolegom Donatasom Kušlysom i gradonačelnikom Općine Langenstein Christianom Aufreiterom posjetio  memorijalni centar Gusen gdje je na mjestu nekadašnjeg krematorija odao počast žrtvama.

 



Pisane vijesti