Veleposlanik Glunčić sudjelovao na „Bleiburškim danima dijaloga“

Veleposlanik Daniel Glunčić sudjelovao je na „Bleiburškim danima dijaloga“ koji su u organizaciji općine Bleiburg održani od 8. do 10. listopada 2021. Prvi put pokrenuti 2020. godine, „Bleiburški dani dijaloga“ predstavljaju platformu za razmjenu znanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, i to u novom formatu interdisciplinarnog znanstvenog diskursa stručnjaka s područja pedagogije, medijacije, psihologije i neurologije u interakciji sa svim ostalim zainteresiranim sudionicima kao i predstavnicima šire javnosti koji se mogu uključiti preko live streama i sudjelovati u diskusiji. 

Temeljna ideja bila je stvoriti okvir za refleksiju događanja na „Lojbaškom polju“ nakon završetka 2. svjetskog u cilju iznalaženja konstruktivnih rješenja i pomirenja suprotnih stajališta, a čime bi se omogućila dostojanstvena kultura sjećanja i njezino društveno prihvaćanje, daleko od svake političke i populističke instrumentalizacije.

„U tom se smislu mora razmišljati o oblicima i načinima obilježavanja sjećanja na žrtve, kojima se ne smije pokušavati  marginalizirati i potisnuti događaje neposredno nakon 2. svjetskog rata, već bi obilježavanje sjećanja trebalo biti usmjereno poticanju procesa društvenog i individualnog suočavanja s prošlošću te njenog prerađivanja i prevladavanja“ istaknuo je veleposlanik Glunčić u svom pozdravnom govoru.



Priopćenja